Rad je deo serije Abode, na kojoj radim od 2014.
Termin ‘abode’ označava mesto za život, stanište, prebivalište. Ovaj arhaični termin koji je bio često u upotrebi u 19. veku ponovo je postao popularan u 21. veku. U procesu rada na ovoj seriji, pokušavam da pronadjem oblik u koji se upisuje značenje ovog termina.
Glavni motiv ovih crteža je arhitektura, defragmentisana i ponovo sastavljena u nove, često repetativne motive. U nekim radovima arhitekturu tretiram kao niz simbola, urbane prizore, dok se u pojedinim radovima pojavljuju figure i tako uvode i vreme kao novu dimenziju i menjaju prirodu nastalih šema.

Tijana Knežević

 

Biografiju umetnice možete pogledati ovde.

 

TIJANA KNEŽEVIĆ
A.b.o.d.e.

Ako pažljivije pogledate radove u galeriji, možete primetiti da je zajednički i dominantan motiv ovih radova arhitektura. Nazivom izložbe „A.b.o.d.e.“ umetnica nam nagoveštava da se radi o mestu za život, staništu, prebivalištu. U tom smislu ovom serijom radova umetnica prati proces razvoja doma od osnovne ideje do materijalizovanog. Reč „dom“ u svakome od nas budi različite asocijacije, pa tako može predstavljati utočište, ljubav, sigurnost, ugodnost, mesto za sanjarenje…Na ovom svetu postoji mnogo praznih mesta, nasuprot tome, dom je mesto koje je ispunjeno sopstvom. Kao što je francuski filozof Gaston Bašlar govorio: „Naše kuće su naš kutak sveta…To je naš prvi univerzum, realan kosmos u svakom smislu te reči“. Dakle, ovaj mikrokosmos je satkan od svih naših tananih i nežnih osećanja, uspomena, razmišljanja i nadanja, i to je ono što je zajedničko svim ljudima na planeti. Ono što nas razlikuje jeste forma doma, i tu dualnost je umetnica želela da nam prikaže na primeru mesta za život u različitim delovima sveta. Upečatljivim vizuelnim jezikom umetnica se poigrava sa ovom idejom. Takođe, na pojedinim radovima uvodi ljudsku figuru, čime nam skreće pažnju na protok vremena. Ovim ciklusom radova, umetnica nam postavlja pitanje – šta je za nas dom? Možda za nekog dom predstavlja mesto gde trenutno obitava, možda je to mesto gde se oseća miris maminih kolača, mesto gde je napravio svoj prvi korak, ali iznad svega dom je mesto gde se vraćamo sebi. U tom smislu umetnica nas poziva na dijalog sa radovima i daje nam mogućnost da ih slobodno i nesputano interpretiramo.
Jovana Popović

 

 

Izložba će biti otvorena do 10. oktobra 2020. svakog dana od 10 do 20 sati, osim nedelje.