Рад је део серије Abode, на којој радим од 2014.
Термин ‘abode’ означава место за живот, станиште, пребивалиште. Овај архаични термин који је био често у употреби у 19. веку поново је постао популаран у 21. веку. У процесу рада на овој серији, покушавам да пронадјем облик у који се уписује значење овог термина.
Главни мотив ових цртежа је архитектура, дефрагментисана и поново састављена у нове, често репетативне мотиве. У неким радовима архитектуру третирам као низ симбола, урбане призоре, док се у појединим радовима појављују фигуре и тако уводе и време као нову димензију и мењају природу насталих шема.

Тијана Кнежевић

 

Биографију уметнице можете погледати овде.

 

ТИЈАНА КНЕЖЕВИЋ
A.b.o.d.e.

Ако пажљивије погледате радове у галерији, можете приметити да је заједнички и доминантан мотив ових радова архитектура. Називом изложбе „A.b.o.d.e.“ уметница нам наговештава да се ради о месту за живот, станишту, пребивалишту. У том смислу овом серијом радова уметница прати процес развоја дома од основне идеје до материјализованог. Реч „дом“ у свакоме од нас буди различите асоцијације, па тако може представљати уточиште, љубав, сигурност, угодност, место за сањарење…На овом свету постоји много празних места, насупрот томе, дом је место које је испуњено сопством. Као што је француски филозоф Гастон Башлар говорио: „Наше куће су наш кутак света…То је наш први универзум, реалан космос у сваком смислу те речи“. Дакле, овај микрокосмос је саткан од свих наших тананих и нежних осећања, успомена, размишљања и надања, и то је оно што је заједничко свим људима на планети. Оно што нас разликује јесте форма дома, и ту дуалност је уметница желела да нам прикаже на примеру места за живот у различитим деловима света. Упечатљивим визуелним језиком уметница се поиграва са овом идејом. Такође, на појединим радовима уводи људску фигуру, чиме нам скреће пажњу на проток времена. Овим циклусом радова, уметница нам поставља питање – шта је за нас дом? Можда за неког дом представља место где тренутно обитава, можда је то место где се осећа мирис маминих колача, место где је направио свој први корак, али изнад свега дом је место где се враћамо себи. У том смислу уметница нас позива на дијалог са радовима и даје нам могућност да их слободно и неспутано интерпретирамо.
Јована Поповић

 

Изложба ће бити отворена до 10. октобра 2020. сваког дана од 10 до 20 сати, осим недеље.