Задужбина Илије М. Коларца, од оснивања до данас, свој рад развија у оквиру четири центра: Центар за музику, Центар за предавачку делатност са Галеријом, Центар за наставу страних језика и Центар за издавачку делатност са Књижаром „Александар Белић“.

Центар за музику

Центар промовише уметничку музику и музичку културу у Београду. Програм је намењен љубитељима и познаваоцима музике као и професионалним музичарима. У Великој дворани и Музичкој галерији годишње се одржи више од 300 различитих приредби и концерата. Велика дворана је најстарија и најзначајнија концертна дворана у Београду, намењена пре свега, концертима класичне музике али и концертима џеза, етно музике и другим жанровима. Поред програма из продукције Центра за музику у Великој дворани се организују концерти других организатора, међу којима су најзначајнији Музичка продукција РТС, Београдска филхармонија, ЦЕБЕФ, Музичка омладина, Ансамбл Коло и др. Центар за музику организује и едукативне програме намењене деци предшколског и школског узраста и тиме негује будућу концертну публику. Центар за музику континуирано ради на архивирању података везаних за рад Велике дворане од отварања 1932. године.

Центар за предавачку делатност

Коларчев народни универзитет, као јединствена културна институција, почео је с радом 1932. Отада се у њему континуирано организује предавачка делатност. Њен програмски задатак остао је непромењен: да непрестано подиже ниво општих и специјализованих научних сазнања публике и задовољава њену радозналост; да подстиче одговорност друштва за систематски рад на ширењу знања и неговању обележја сопственог културног идентитета и идентитета других народа. Делатност Центра се данас одвија кроз рад 18 катедара које обухватају све значајније области научног и културног стваралаштва. Свака катедра има свој Савет, састављен од еминентних стручњака за одређену област. Центар за предавачку делатност поседује изузетно вредан документарни материјал, аутентичне звучне записе, који се бележе од 1962. године и дају слику времена у коме су настајали, представљајући драгоцено сведочанство о вишедеценијској културно-образовној мисији Коларчевог народног универзитета.

Галерија Задужбине Илије М. Коларца основана је 1964. године. Њена програмска концепција усмерена је ка ликовној пракси младих ликовних уметника. Годишња награда за најбољу самосталну изложбу одржану у Галерији током једне излагачке сезоне установљена је 1977. године.

Центар за наставу страних језика

Центар за наставу страних језика основан је 1933. године и прва је школа страних језика у Србији. На почетку су се организовали само часови енглеског језика. Занимљив је податак да се у Београду енглески језик учио на Коларцу пре него што је основана Катедра за енглески језик и књижевност при Београдском универзитету. Временом је почела да се развија и настава осталих светских језика. Данас се у Центру изучавају: енглески, француски, немачки, италијански, руски, шпански, кинески, корејски, јапански, грчки, словеначки, турски, арапски, норвешки, шведски, потугалски, индонежански, као и српски за странце. Настава за децу, омладину и одрасле одвија се у преподневним, поподневним и вечерњим часовима. Центар непрестано сарађује са Британским саветом, Гете институтом, Институтом Сервантес, Француским институтом, Италијанским културним центром итд.

Центар за издавачку делатност

Издавачка делатност Задужбине започета још шездесетих година 19. века у оквиру Књижевног фонда. По завршетку Другог светског рата, књиге су углавном издаване за потребе предавачке делатности и народних универзитета.

Књижара „Александар Белић“ од самог почетка свог рада оријентисана је ка продаји књига из хуманистичких и друштвених наука (филологија, лингвистика, теорија књижевности и уметности, историја, социологија, психологија). Она нуди велики избор уџбеника за учење страних језика, уџбеника српског језика за странце, речника и граматика. Издваја се и богатом понудом часописа из области књижевности и хуманистичких наука.

АртЛаб

Коларац лабораторија за дигиталну уметност и нове медије АртЛаб је простор који промовише дигиталну уметност и нове медије. Основни циљ је промоција и подстицај развоја уметничких пракси у домену дигиталних уметности и нових медија, интердисциплинарних приступа уметности, као и експерименталних видова сарадње науке и уметности.

Арт биоскоп

Арт биоскоп афирмише филмско и видео стваралаштво у функцији образовања и промоције уметности и науке. Репертоар чине дугометражни, краткометражни, документарни и анимирани филмови, филмови за децу, изабрани играни филмови са програма постојећих фестивала и други ауторски филмови.

Радионице

У доброј традицији отовреног универзитета, у Задужбини се организују различите радионице из области науке и уметности. Ови програми су намењени свима који желе да прошире своје знање и стекну вештине корисне за професионални и лични развој.