Lukaš Butovski
(Poljska)

UMETNOST KATASTROFE
grafike

26. 11 – 14. 12. 2019.

Umetnost katastrofe

Serija grafika izrađena je uglavnom u litografiji i u manjem obimu u drugim likovno-grafičkim tehnikama.

Izložba predstavlja borbu autora sa formom i sadržajem. Iako oblik grafičkog otiska na kamenu voli da se poigrava, što ponekad izgleda kao tehnološki „Armagedon“, on je uvek manje važan od sadržaja. Sadržaj ove izložbe je, s druge strane, izraz emocionalnih stanja autora, ali pre svega njegova beleška o životnom veku i posmatranju sveta u kome je svega previše. Ovaj je svet u haosu i velikoj zbrci, a istovremeno veličanstveno i prisilno ide ka katastrofi. Autor ispituje i istražuje stanje velike nesreće, koja se možda neće dogoditi, kao i stanje iščekivanja kraja sveta.

Ova izložba litografija predstavlja suočavanje sa problemima ljudske prirode, mentalnim i fizičkim bolestima, ljubavlju, mržnjom, odnosima ljudi i svim ostalim. U stvari, autor se istovremeno bavi svim problemima čovečanstva i civilizacije, ali prvenstveno stvara slike koje opisuju slike iz njegovog ličnog života, pretvorene u metaforički i simbolički oblik.

Lukaš Butovski je poljski grafičar, živi i radi u Gdanjsku. Rođen je 1981. Diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti i dizajna u Gdanjsku, gde od 2007. radi kao predavač u Litografskom studiju. Počev od akademske 2016/17. radi kao zamenik dekana na Odseku za grafiku Akademije u Gdanjsku.

Bavi se grafikom, slikanjem i grafičkim dizajnom, prvenstveno tradicionalnom litografijom na kamenu. Organizuje izložbe i radionice sa ciljem promovisanja grafičke umetnosti. Učestvuje aktivno na konferencijama i simpozijumima posvećenim pitanjima o umetnosti.

Autor je 14 individualnih izložbi i učesnik na nekoliko zajedničkih izložbi i art hepeninga. Na primer, Međunarodno trijenale grafike u Krakovu 2015. i 2018. godine, Trijenale poljske grafičke umetnosti u Katovicama 2015. i 2018. godine, „Unutrašnji svet“ u Galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu (2017).

U slobodno vreme voli da posmatra morsku penu, sakuplja šumsko bilje i pravi kolače.

lukaszbutowski@gmail.com

https://www.instagram.com/lukaszbutowski/?hl=pl

 

Izložba će biti otvorena do 14.12.2019. svakog dana od 10 do 20 sati, osim nedelje.