Лукаш Бутовски
(Пољска)

УМЕТНОСТ КАТАСТРОФЕ
графике

26. 11 – 14. 12. 2019.

Уметност катастрофе

Серија графика израђена је углавном у литографији и у мањем обиму у другим ликовно-графичким техникама.

Изложба представља борбу аутора са формом и садржајем. Иако облик графичког отиска на камену воли да се поиграва, што понекад изгледа као технолошки „Армагедон“, он је увек мање важан од садржаја. Садржај ове изложбе је, с друге стране, израз емоционалних стања аутора, али пре свега његова белешка о животном веку и посматрању света у коме је свега превише. Oвај је свет у хаосу и великој збрци, а истовремено величанствено и присилно иде ка катастрофи. Аутор испитује и истражује стање велике несреће, која се можда неће догодити, као и стање ишчекивања краја света.

Ова изложба литографија представља суочавање са проблемима људске природе, менталним и физичким болестима, љубављу, мржњом, односима људи и свим осталим. У ствари, аутор се истовремено бави свим проблемима човечанства и цивилизације, али првенствено ствара слике које описују слике из његовог личног живота, претворене у метафорички и симболички облик.

Лукаш Бутовски je пољски графичар, живи и ради у Гдањску. Рођен је 1981. Дипломирао на Академији ликовних уметности и дизајна у Гдањску, где од 2007. ради као предавач у Литографском студију. Почев од академске 2016/17. ради као заменик декана на Одсеку за графику Академије у Гдањску.

Бави се графиком, сликањем и графичким дизајном, првенствено традиционалном литографијом на камену. Организује изложбе и радионице са циљем промовисања графичке уметности. Учествује активно на конференцијама и симпозијумима посвећеним питањима о уметности.

Аутор је 14 индивидуалних изложби и учесник на неколико заједничких изложби и арт хепенинга. На пример, Међународно тријенале графике у Кракову 2015. и 2018. године, Тријенале пољске графичке уметности у Катовицама 2015. и 2018. године, „Унутрашњи свет“ у Галерији Коларчеве задужбине у Београду (2017).

У слободно време воли да посматра морску пену, сакупља шумско биље и прави колаче.

lukaszbutowski@gmail.com

https://www.instagram.com/lukaszbutowski/?hl=pl

Изложба ће бити отворена до 14.12.2019. сваког дана од 10 до 20 сати, осим недеље.