Autorka fotografija Jelena Kasavica

Izložba će biti otvorena do 4.5.2019. svakog dana od 10 do 20 sati, osim nedelje.

FAKE PHOTOGRAPHY

Fake, nerealno ili nešto što samo izgleda kao pravo… Falsifikat sa namerom da prevari. Imitacija ili jednostavno na srpskom foliranje.

Oduvek je postojalo nešto neodoljivo u vezi foliranja i fotografije, pa je još davne 1840. napravljen taj prvi autoportret koji kao da je bacio čini ili usud na sve selfije do danas. Bio je to autoportret Ipolita Bajara (Hippolyte Bayard 1801–1887) ili prava fotografija lažnog davljenika. Baš kao i danas – lažni dokaz sa dobrom namerom. Fotografiju je pratilo i objašnjenje da se, eto, on, Ipolit Bajar, utopio očajan zbog nepravde. Bilo je i komentara da „fotografija ostavlja utisak realnosti sa fantazijom snova“.

Izgleda da je već tada bilo jasno da će fotografija predstavljati nešto što je važnije od istine.

O FOTOGRAFIJAMA

Fake Photography je „performans“ u prostorima Venecijanskog bijenala, Foto festivala u Arlu i u nekim galerijama i muzejima… Ovo jesu autoportreti, ali kao i kod lažnog utopljenika ili u radovima Sindi Šerman (Cindy Sherman) ni ovde temu ne treba tražiti u „pojavljivanju autora“.

Tema ove serije nalazi se u pozadini i u tim zatečenim scenama i tuđim fotografijama, koje se sada pojavljuju kao deo novog rada. Ovako prisvojene, te značajne fotografije velikih autora postaju neka nova stvarnost, jer u fotografiji stvarnost treba tražiti tamo gde želimo da je vidimo, a ne tamo gde se ona zaista nalazi.

Serija govori i o onim nevidljivim procesima u umetnosti, kao što su uticaji drugih autora ili verovanje u tuđe ideje i prisvajanje tuđih zaključaka. Fake Photography upravo ilustruje one viruse uma, zbog kojih sve genijalne ideje, koje pokupimo, postaju naše. Na ovim fotografijama taj fiktivni svet uzora, idola i uticaja postaje vidljiv i stvaran.

O AUTORU

Vesna Mićović (1965, Beograd) je vizuelni umetnik, fotograf i profesor fotografije na Novoj akademiji umetnosti u Beogradu.

Teme njenih radova istražuju izgled, značenja i ulogu fotografije u savremenoj umetničkoj praksi.

Kontakt/Contact: vesna.micovic@nova.edu.rs