Ауторка фотографија Јелена Касавица

Изложба ће бити отворена до 4.5.2019. сваког дана од 10 до 20 сати, осим недеље.

FAKE PHOTOGRAPHY

Fake, нереално или нешто што само изгледа као право… Фалсификат са намером да превари. Имитација или једноставно на српском фолирање.

Одувек је постојало нешто неодољиво у вези фолирања и фотографије, па је још давне 1840. направљен тај први аутопортрет који као да је бацио чини или усуд на све селфије до данас. Био је то аутопортрет Иполита Бајара (Hippolyte Bayard 1801–1887) или права фотографија лажног дављеника. Баш као и данас – лажни доказ са добром намером. Фотографију је пратило и објашњење да се, ето, он, Иполит Бајар, утопио очајан због неправде. Било је и коментара да „фотографија оставља утисак реалности са фантазијом снова“.

Изгледа да је већ тада било јасно да ће фотографија представљати нешто што је важније од истине.

О ФОТОГРАФИЈАМА

Fake Photography je „перформанс“ у просторима Венецијанског бијенала, Фото фестивала у Арлу и у неким галеријама и музејима… Ово јесу аутопортрети, али као и код лажног утопљеника или у радовима Синди Шерман (Cindy Sherman) ни овде тему не треба тражити у „појављивању аутора“.

Тема ове серије налази се у позадини и у тим затеченим сценама и туђим фотографијама, које се сада појављују као део новог рада. Овако присвојене, те значајне фотографије великих аутора постају нека нова стварност, јер у фотографији стварност треба тражити тамо где желимо да је видимо, а не тамо где се она заиста налази.

Серија говори и о оним невидљивим процесима у уметности, као што су утицаји других аутора или веровање у туђе идеје и присвајање туђих закључака. Fake Photography управо илуструје оне вирусе ума, због којих све генијалне идеје, које покупимо, постају наше. На овим фотографијама тај фиктивни свет узора, идола и утицаја постаје видљив и стваран.

О АУТОРУ

Весна Мићовић (1965, Београд) је визуелни уметник, фотограф и професор фотографије на Новој академији уметности у Београду.

Теме њених радова истражују изглед, значења и улогу фотографије у савременој уметничкој пракси.

Контакт/Contact: vesna.micovic@nova.edu.rs