Prostori drugosti

Izložba Prostori drugosti predstavlja prvi zajednički projekat Maje Gajić, Milana Kulića, Mine Rakidžić, Gorana Ristera, Danje Tekić i Vendela Vaštaga, mladih vizuelnih umetnika čije poznanstvo datira još od studentskih dana provedenih na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti. Budući sličnog umetničkog senzibiliteta ali različitih interesovanja, projekat Prostori drugosti okuplja ih oko jednog od mogućih zajedničkih imenitelja – naročitih, nesvakidašnjih prostora koje njihovi radovi prikazuju, prostora „drugosti“ skrivenih u svemu postojećem.
Projekat se sastoji od šest različitih načina predstavljanja unutarnjih prostora koji su, iako drugačiji od stvarnosti koja nas okružuje, veoma „realni“ za umetnike, ali i za publiku. Ove druge dimenzije realnosti umetnici predočavaju publici, uvodeći je u prostore „drugosti“ i navodeći je da tu „drugost“ prepozna kao deo sebe. U ovom kontekstu, termin „drugost“ označava drugačiju realnost koja paralelno postoji u našim životima, različitostod koje ne pravimo otklon, već joj dopuštamo da obogati naš svet.
Ivona Fregl

Biografije umetnika:

Danja Tekić (1989, Beograd) završila je osnovne (2010) i master studije na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu gde je 2018. godine i doktorirala (mentor dr um. Mileta Prodanović). Bavi se istraživanjem granica (grafičkog) medija, odnosom reda i ne-reda, kao i ispitivanjem otvorenosti umetničkog dela.

Goran Rister (1985, Beograd) diplomirao 2013. godine na Fakultetu likovnih umetnostiu Beogradu na slikarskom odseku.

Maja Gajić (1991, Novi Sad) doktorant na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gde je završila osnovne (2013) i master (2015) studije slikarstva. Priredila je pet samostalnih izložbi i učestvovala na tri rezidencijalna programa u inostranstvu.

Milan Kulić (1988, Novi Sad) završio je osnovne (2010) i master studije na Vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu gde je 2019. godine i doktorirao (mentor dr um. Radoš Antonijević). Priredio 12 samostalnih izložbi i učestovao na velikom broju kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Mina Rakidžić (1991,Beograd) završila je osnovne (2013) i master (2015) studije grafike na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2015. godine na doktorskim studijama na istom fakultetu. Priredila sedam samostalnih izložbi i učestvovala na 60 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu.

Vaštag Vendel (1986) realizuje i deluje kroz individualni i društveni sistem, dostupnosti unutar umetničke scene, društvenih razlika i pojma njihovog (ne)prihvatanja i svesti.

 

Izložba će biti otvorena do 26. septembra 2019. svakog dana od 18 do 20 sati osim subote 21.9.