Простори другости

Изложба Простори другости представља први заједнички пројекат Маје Гајић, Милана Кулића, Мине Ракиџић, Горана Ристера, Дање Текић и Вендела Ваштага, младих визуелних уметника чије познанство датира још од студентских дана проведених на београдском Факултету ликовних уметности. Будући сличног уметничког сензибилитета али различитих интересовања, пројекат Простори другости окупља их око једног од могућих заједничких именитеља – нарочитих, несвакидашњих простора које њихови радови приказују, простора „другости“ скривених у свему постојећем.
Пројекат се састоји од шест различитих начина представљања унутарњих простора који су, иако другачији од стварности која нас окружује, веома „реални“ за уметнике, али и за публику. Ове друге димензије реалности уметници предочавају публици, уводећи је у просторе „другости“ и наводећи је да ту „другост“ препозна као део себе. У овом контексту, термин „другост“ означава другачију реалност која паралелно постоји у нашим животима, различитостод које не правимо отклон, већ јој допуштамо да обогати наш свет.
Ивона Фрегл

Биографије уметника:

Дања Текић (1989, Београд) завршила је основне (2010) и мастер студије на Графичком одсеку Факултета ликовних уметности у Београду где је 2018. године и докторирала (ментор др ум. Милета Продановић). Бави се истраживањем граница (графичког) медија, односом реда и не-реда, као и испитивањем отворености уметничког дела.

Горан Ристер (1985, Београд) дипломирао 2013. године на Факултету ликовних уметностиу Београду на сликарском одсеку.

Маја Гајић (1991, Нови Сад) докторант на Факултету ликовних уметности у Београду где је завршила основне (2013) и мастер (2015) студије сликарства. Приредила је пет самосталних изложби и учествовала на три резиденцијална програма у иностранству.

Милан Кулић (1988, Нови Сад) завршио је основне (2010) и мастер студије на Вајарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду где је 2019. године и докторирао (ментор др ум. Радош Антонијевић). Приредио 12 самосталних изложби и учестовао на великом броју колективних изложби у земљи и иностранству.

Мина Ракиџић (1991, Београд) завршила је основне (2013) и мастер (2015) студије графике на Факултету ликовних уметности у Београду. Од 2015. године на докторским студијама на истом факултету. Приредила седам самосталних изложби и учествовала на 60 групних изложби у земљи и иностранству. Живи и ради у Београду.

Ваштаг Вендел (1986) реализује и делује кроз индивидуални и друштвени систем, доступности унутар уметничке сцене, друштвених разлика и појма њиховог (не)прихватања и свести.

 

Изложба ће бити отворена до 26. септембра 2019. сваког дана од 18 до 20 сати осим суботе, 21.9.