TU SAM.
Sveske februar 2019. – april 2020.
Svako jutro uzimam svesku da radim. Crtam i pišem. Pratim, beležim misli i osećanja – kroz likovne elemente.
Na 38×25 cm.
Tekst nije čitljiv; rukopis i teskt su sastavni deo crteža. Rukopis je ovde likovni element. Crtež i tekst su neodvojivi, čine likovnu celinu. Ovo je moj vizuelni dnevnik.

“Dotaći suštinu – to je smisao ovog dnevnika; ne toliko želja da sve zabeležim, već neka vrsta posete samom sebi, iako vrlo kratka . Jesi li tu? Jesam. Hvala Bogu. Tako da mi bude lakše da se potpuno ne utopim u brigama moga života.”
A.Šmeman, Dnevnik

Jelena Ilić
Rođena 1973. godine u Zemunu. Diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2003. godine. Magistrirala slikarstvo na istom fakultetu 2008. godine. Član ULUS-a od 2004. godine. Izlagala šesnaest puta samostalno i učestvovala na više grupnih izložbi, u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Zemunu.

kontakt:

jeleninaposta73@gmail.com
0621755883
facebook.com/jelenailicartworks

instagram: jelenailic_____

 

Izložba „Tu sam“
Jelene Ilić u Kolarčevoj zadužbini
Izložba „Tu sam“ slikarke Jelene Ilić otvorena je u četvrtak 2. jula u 19 časova u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca i trajaće do 15. jula.

Koliko nas bi se usudilo da dozvolimo svetu da zaviri u naš dnevnik? Najintinmiji i najiskreniji pisani trag o našim životima,kojeg pažljivo čuvamo kao deca, a kao odrasli najčešće ne ostavljamo. Da li ovu naviku gubimo zbog nedostatka vremena, tog izgovora za sve, ili su za to krive težine misli i osećanja koje se ne usuđujemo napisati i na taj način ih materijalizovati. Strah od nas samih, od introspekcije i istinskog ispitivanja duše, strah od toga šta ćemo naći u tim dubinama, nas udaljava od naše suštine i okreće materijalnim svetu.
Jelena Ilić taj strah pobeđuje i između korica svezaka pronalazi slobodu -od samokritičnosti, slikarskih postulata i tuđeg mišljenja. Na tom malom prostoru listova iskazuje svoja velika osećanja. Dozvoljava nam, ne samo da zavirimo, već naširoko analiziramo fragmente njene duše. Ona otvara svoje dvenvike, čupa listove iz sredine sveske i iz sredine sebe, i daje posmatraču mogućost da sudi.
Mastilom ispisuje brige i strahove svakodnevice, kao i molitve za voljene ljude, žive i mrtve. U ovom vremenu u kojem načela potrošačkog društva ubeđuju da je materijalnost i efemernost suština života, a nauka negira postojanje Boga, Jelena Ilić je okrenuta duhovnosti, neopipljivoj i neobjašnjivoj. Ne osvrće se na gotovo nepoželjan status religioznosti u sadašnjem svetu i vizuelnoj kulturi i hrabro je unosi na materijalno polje savremene umetnosti. Međutim,te reči ostavlja nečitljivim; da li zbog želje da ove,s jedne strane uobičajene i intimne misli, a sa druge strane uzvišene molitve ipak sačuva samo za sebe ili smatra da se osećanje duhovnosti može steći i bez razumevanja svake reči?Umetnica veruje u snagu reči – u njihovu sposobnost da probude emocije čak i kada su nejasno napisane.
Ponegde nailazimo i na jasno ispisane reči, koje izražavaju misli umetnice ili njenih književnih uzora, i upravo one su poslužile za nazive ciklusa i cele izložbe.
Reči su praćene bojom, a boja znakovima. Crvena, koja dominira radovima je simbol snage života, ljubavi i strasti, ali i bola i patnje. Podsetnik da smo samo ljudi, od krvi i mesa, prolazni. U jednoj boji je suotelotvorena dva polariteta s kojima se umetnica suočava. Grupa radova „Čupam iz sredine“ se koloristički izdvajaju intenzivnim plavim, zelenim i žutim tonovima koji reprezentuju svakodnevne promena emocija i stanja duha umetnice, čineći ovaj ciklus hronološkim dijagramom osećanja.
U znakovima koji se ponavljaju i variraju na svim radovima možemo videti odjeke praistorijskog slikarstva, ili pak oblika koje crtamo dok razgovaramo preko telefona. Onda kada ne kotrolišemo svoju ruku umom, kadapuštamo podsvest da se oslobodi racija. Formalno višeznačni, tehnički automatski, znakovi se slobodno kreću po papiru, s težnjom da, zajedno sa tekstom, izađu iz njegovih okvira.
Radovi su izloženi u pet ciklusa, ali su deo jedinstvene celine – celine jednog života, misli i emocija jedne duše
Tu sam umetnica objavljuje svetu, ali još više samoj sebi, kao podsetnik da je brige života nisu progutale. Prožeti iskonskim i modernim, duhovnim i materijalnim, skrivenim i transparentim, u vidu unutrašnjeg monologa i glasnog dijaloga sa okruženjem, njeni radovi su jasan pokazatelj da je Jelena Ilić zaista tu.
Jefimija Đokić

 

Izložba će biti otvorena do 15. jula 2020. radnim danima od 13 do 20 časova, subotom od 10 do 15 časova.