Izložba skulptura i crteža Stefana Dimitrijevića biće otvorena od 19. juna do 7 jula 2018, svakog radnog dana od 10 do 20 sati (osim nedelje).

 

Traganjem za novim izrazom i rešenjima: kroz asamblaže, reljefe i skulpture, pokušavam da ponovo preispitam odnos klasičnih geometrijskih skulptorskih oblika. Odnosi organskog i konstruktivističkog čine simbiozu materijalnog i duhovnog. Unutrašnja konstrukcija, ne toliko vidljiva, uvek je prisutna i ti tokovi čine aktivnom površinu koju iščitavamo na različite načine. Radeći na skulpturama, želim da proniknem u prirodu oblika i da u njemu nađem suštinu. Svođenjem forme, odnosno njenim apstrahovanjem i pojednostavljivanjem, nastojim da pronađem način kako da se održi vitalnost forme i ideje. U osnovi ovih skulptura je ideja koja ima uporište u nesvesnom i intuitivnom. Zbog toga se mogu zapitati šta je zapravo oblik i kakvu mi možemo imati svest o njemu. Neposredno kolažirajući i upoređujući odnos praznog i punog, lakog i teškog, pokušavam da artikulišem prostor, mase, volumen, vertikale i horizontale. Samim tim menja se i razvija svest o obliku. Svet koji se sve više ubrzava i svodi na ukidanje doživljaja, inspiriše me da upravo doživljaj prepustim kontemplaciji u svoj toj ubrzanosti kojom smo okruženi. Problem je u tome što smo se svi udaljili sami od sebe i od sopstvene prirode.

 

Dok klešeš kamen, osećaš duh materijala i njegova svojstva. Tvoja ruka misli da prati misao materijala.

Konstatin Brankuši

 

Stefan Dimitrijević rođen je 1992. godine u Beogradu. Završio je Srednju školu za dizajn, a Fakultet likovnih umetnosti, Odsek vajarstvo, upisao je 2011. godine u klasi profesora Zdravka Joksimovića. Master studije završio je u klasi profesora Veljka Lalića. Trenutno je na doktorskim umetničkim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti.

 

Izložbe:

 

„Pogledi”, Galerija 73, Beograd

„Perspektive”, Nacionalna galerija, Beograd

Izložba nagrađenih radova, Galerija FLU, Beograd

Bijenale studentskog crteža, Beograd

Izložba nagrađenih radova, Galerija FLU, Beograd

Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti, Dom omladine,

Beograd

FESTUM, Studentski kulturni centar, Beograd

Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti, Dom omladine, Beograd

FESTUM, Studentski kulturni centar, Beograd.

 

Umetničke intervencije: 2, 3, 4, 5 i 6 [ http://umetnickeintervencije.blogspot.rs/ ]

 

Nagrade:

Nagrada „Vladeta Petrić”, Beograd, 2014.

Nagrada „Sreten Stojanović, vajar”, 2015.

Nagrada za skulpturu u materijalu, Savski venac, 2015.

 

Kontakt: stefan434@hotmail.com