Изложба скулптура и цртежа Стефана Димитријевића биће отворена од 19. јуна до 7. јула 2018, сваког радног дана од 10 до 20 сати (осим недеље).

 

Трагањем за новим изразом и решењима: кроз асамблаже, рељефе и скулптуре, покушавам да поново преиспитам однос класичних геометријских скулпторских облика. Односи органског и конструктивистичког чине симбиозу материјалног и духовног. Унутрашња конструкција, не толико видљива, увек је присутна и ти токови чине  активном површину коју ишчитавамо на различите начине. Радећи на скулптурама, желим да проникнем у природу облика и да у њему нађем суштину. Свођењем форме, односно њеним апстраховањем и поједностављивањем, настојим да пронађем начин како да се одржи виталност форме и идеје. У основи ових скулптура је идеја која има упориште у несвесном и интуитивном. Због тога се могу запитати шта је заправо облик и какву ми можемо имати свест о њему. Непосредно колажирајући и упоређујући однос празног и пуног, лаког и тешког, покушавам да артикулишем простор, масе, волумен, вертикале и хоризонтале. Самим тим мења се и развија свест о облику.  Свет који се све више убрзава и своди на укидање доживљаја, инспирише ме да управо доживљај препустим контемплацији у свој тој убрзаности којом смо окружени. Проблем је у томе што смо се сви удаљили сами од себе и од сопствене природе.

 

Док клешеш камен, осећаш дух материјала и његова својства. Твоја рука мисли да прати мисао материјала.

Констатин Бранкуши

 

Стефан Димитријевић рођен је 1992. године у Београду. Завршио је Средњу школу за дизајн, а Факултет ликовних уметности, Одсек вајарство, уписао је 2011. године у класи професора Здравка Јоксимовића. Мастер студије завршио је у класи професора Вељка Лалића. Тренутно је на докторским уметничким студијама на Факултету ликовних уметности.

 

Изложбе:

 

  1. „Погледи”, Галерија 73, Београд
  1. „Перспективе”, Национална галерија, Београд
  1. Изложба награђених радова, Галерија ФЛУ, Београд
  1. Бијенале студентског цртежа, Београд
  1. Изложба награђених радова, Галерија ФЛУ, Београд
  1. Изложба цртежа и скулптура малог формата студената Факултета ликовних уметности, Дом омладине,

Београд

  1. ФЕСТУМ, Студентски културни центар, Београд
  1. Изложба цртежа и скулптура малог формата студената Факултета ликовних уметности, Дом омладине, Београд
  1. ФЕСТУМ, Студентски културни центар, Београд.

 

Уметничке интервенције: 2, 3, 4, 5 и 6 [ хттп://уметницкеинтервенције.блогспот.рс/ ]

 

Награде:

Награда „Владета Петрић”, Београд, 2014.

Награда „Сретен Стојановић, вајар“, 2015.

Награда за скулптуру у материјалу, Савски венац, 2015.

 

Контакт: stefan434@hotmail.com