Povodom kupovine novog klavira za Kolarčevu zadužbinu, u utorak, 26. decembra, uručene su zahvalnice i originalne klavir-dirke fabrike Steinway & Sons svima koji su učestvovali u doniranju i finansiranju nabavke klavira.

Na promociji novog klavira pojavili su se i umetnici koji su nastupali na dobrotvornim koncertima za klavir: Kemal Gekić (Majami), Stefan Milenković (Čikago), Alisa Bešević (Linc), Roman Simović (Beograd).

Sredstva za kupovinu koncertnog klavira obezbeđena su prikupljanjem donacija na koncertima u Beogradu, Americi i Evropi, donacijama pojedinaca u periodu od 2014. do 2017. godine i sredstvima Ministarstva pravde po javnom konkursu (2017).

Ovim povodom direktor Klavirskog instituta Brukner Univerziteta, danski pijanista Sven Birh (Sven Birch) uputio nam je ove reči:

„Mojim koleginicama i kolegama sa Klavirskog instituta Brukner Univerziteta je bila velika radost i čast da zajedno održimo dobrotvorni koncert u Lincu, a još veća radost da su sredstva zaista skupljena, da je klavir kupljen i da je pronašao svoj dom u ovoj divnoj sali.

Ceo trud se zaista isplati tek u trenutku kada žice ovog instrumenta zvuče, kada se sviraju koncerti na ovom instrumentu, kada publika sa pažnjom sluša.

Zbog toga, najsrdačnije čestitke organizaciji Kolarčeve zadužbine koja je uporno i istrajno uspela da skupi sredstva i ostvari svoj san!

Mi, profesori univerziteta najbolje znamo koliko je dobar instrument neophodan. Za umetnike je od odlučujućeg značaja da li instrument pomaže ili čovek mora da se bori protiv njega da bi se dobio željeni zvuk i izraz.

Vašim novim instrumentom ste pijanistima stvorili najbolje moguće uslove koje mogu poželeti!

Želim vam puno srećnih trenutaka sa novim „stenvejom“ u društvu sa delima genijalnih kompozitora i interpretacijama izvanrednih predstavnika umetnosti na klaviru.

Najlepši pozdrav sa Brukner Univerziteta u Lincu!“