Поводом куповине новог клавира за Коларчеву задужбину, у уторак 26. децембра уручене су захвалнице и оригиналне клавир-дирке фабрике Стенвеј свима који су учествовали у донирању и финансирању набавке клавира.

На промоцији новог клавира појавили су се и уметници који су наступали на добротворним концертима за клавир: Кемал Гекић (Мајами), Стефан Миленковић (Чикаго), Алиса Бешевић (Линц), Роман Симовић (Београд).

Средства за куповину концертног клавира обезбеђена су прикупљањем донација на концертима у Београду, Америци и Европи, донацијама појединаца у периоду од 2014. до 2017. године и средствима Министарства правде по јавном конкурсу (2017).

Овим поводом директор Клавирског института Брукнер Универзитета, дански пијаниста Свен Бирх упутио нам је ове речи:

„Мојим колегиницама и колегама са Клавирског института Брукнер Универзитета била је велика радост и част да заједно одржимо добротворни концерт у Линцу, а још већа радост да су средства заиста скупљена, да је клавир купљен и да је пронашао свој дом у овој дивној сали.

Цео труд се заиста исплати тек у тренутку када жице овог инструмента звуче, када се свирају концерти на овом инструменту, када публика са пажњом слуша.

Због тога, најсрдачније честитке организацији Коларчеве задужбине која је упорно и истрајно успела да скупи средства и оствари свој сан!

Ми, професори универзитета најбоље знамо колико је добар инструмент неопходан. За уметнике је од одлучујућег значаја да ли инструмент помаже или човек мора да се бори против њега да би се добио жељени звук и израз.

Вашим новим инструментом сте пијанистима створили најбоље могуће услове које могу пожелети!

Желим вам пуно срећних тренутака са новим „стенвејом“ у друштву са делима генијалних композитора и интерпретацијама изванредних представника уметности на клавиру.

Најлепши поздрав са Брукнер Универзитета у Линцу!“