POZIV ZA UČEŠĆE NA

MEMORIJALNOM TAKMIČENjU ZA NAJBOLjE MLADE KOMPOZITORE „ANDRIJA ČIKIĆ“

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Zadužbina Ilije M. Kolarca raspisuje konkurs za jednu kompoziciju za klavir ili bilo koji drugi harmonski instrument (u slučaju da klavir nije primaran harmonski instrument) koje komponuju deca uzrasta od 10 do 18 godina.

Prijave na konkurs traju od 29. septembra do 29. oktobra 2023. godine

Propozicije:

– Na konkursu mogu da učestvuju deca uzrasta od 10 do 18 godina, državljani Republike Srbije;

– Takmičenje se odvija u dve kategorije:

kategorija – deca uzrasta od 10 do 14 godina;
kategorija – deca uzrasta od 14 do 18 godina;
– Kompozicija treba da bude napisana za klavir ili bilo koji drugi harmonski instrument u trajanju od 2 do 5 minuta;

– Kompozicija mora biti originalna, da nije izvođena na drugim takmičenjima i da fonogram nije objavljen na zvaničnim nosačima zvuka (CD, kaseta, ploča i sl);

– Kompozicija se šalje pod punim imenom i prezimenom autora;

– Prijava mora da sadrži:

  1. popunjen upitnik i saglasnost roditelja;
  2. audio snimak kompozicije u MP3, WAV ili FLAC formatu;
  3. notni zapis kompozicije u PDF formatu;

– Prijavljena kompozicija mora biti poslata na mejl adresu takmicenje@kolarac.rs putem platforme za prenos kompjuterskih datoteka (WeTransfer i sl.);

– Neblagovremene i nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje.

Savet za takmičenje bira u uži izbor deset kompozicija iz obe kategorije, nakon čega će organizovati razgovor sa polufinalistima i izvođenje kompozicija pred komisijom. Kompozicije će biti izvedene od strane profesionalnog izvođača koga će angažovati Zadužbina Ilije M. Kolarca za potrebe polufinala.

U finale ulaze po tri kompozicije iz svake kategorije.

Finalne kompozicije biće izvedene na završnom koncertu proglašenja pobednika i dodele nagrada, u aranžmanu za gudački orkestar u organizaciji Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Zadužbina Ilije M. Kolarca ima ekskluzivno pravo da:

– za kompozicije koje uđu u finalnu etapu Takmičenja, snimi audio i video, emituje ih i/ili ustupa drugima;

– uvrsti u štampu zbirku nota.

************************************

Spisak kandidata koji su prošli u polufinale Memorijalnog takmičenja za najbolje mlade kompozitore „Andrija Čikić“

I kategorija, 10–14 godina

Andrej Stojanović

Andrija Popović

Bogdan Andrić

David Božić

Ivan Bojović

Jovan Jovanović

Luka Gašić

Marko Živković

Nađa Janković

Pavle Tadić

II kategorija, 14–18 godina

Andrej Dimitrijević

Josip Gorjanac

Katarina Stajčić

Lana Prica

Marko Jovanović

Matija Milić

Mia Janković

Mia Lehki

Peđa Hočevar

Sara Janevska

POLUFINALE
10. 11. 2023.

*******************************

Finale Memorijalnog takmičenja za mlade kompozitore „Andrija Čikić“ održano je u utorak, 14. novembra 2023, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine kada su proglašeni laureati, kao i dobitnici počasnih i specijalnih nagrada.

U kategoriji od 10 do 14 godina, prvu nagradu je dobio Marko Živković za kompoziciju „Na krilima“. Marko ima 11 godina, dolazi iz Novog Sada, muzikom se bavi od svoje pete godine i komponovanje mu pričinjava veliko zadovoljstvo.

Drugonagrađeni je 10-godišnji David Božić za „Nebeski put“. David svira klavir, član je hora Kolibri, a komponovanje voli jer uživa u stvaranju različitih harmonija.

Treću nagradu je dobio Pavle Tadić, autor kompozicije „San jednog dečaka“. Pavle ima 12 godina, a od pete godine se bavi muzikom.

Dobitnici počasnih nagrada su Bogdan Andrić za „Rapsodiju br. 1 u h-molu”, Jovan Jovanović za „Komad u h-molu” i Andrej Stojanović za „Norvešku sonatu“, dok je specijalna nagrada pripala osmogodišnjem Pavlu Ćoroviću, kao najmlađem učesniku takmičenja, za kompoziciju „Bežanje iz a-mola“.

U kategoriji od 14 do 18 godina, laureat je Mia Janković za kompoziciju „Odlazak“. Mia ima 17 godina, svira klavir, komponovanje joj pruža mogućnost da gradi sopstvenu stvarnost, a posebno je zanima filmska muzika.

Šesnaestogodišnja Mia Lehki je dobitnica druge nagrade za kompoziciju „Sylva“. Mia se, pored sviranja klavira, bavi i pevanjem. Interesuje je primenjena muzika i ne krije da bi u budućnosti volela profesionalno da se bavi komponovanjem.

Dobitnik treće nagrade je Josip Gorjanac za kompoziciju „Remniniscenza“. Josip ima 14 godina, dolazi iz Sombora i komponovanje ga interesuje od malih nogu.

Počasne nagrade su dobili Sara Janevska za kompoziciju „Ahil“, Lana Prica za „Deo sveta“ i Peđa Hočevar za „Valcer u cis-molu“, a specijalnu nagradu Lav Vozlić za kompoziciju „Na prstima“.

Prvoplasiranima Memorijalnog takmičenja za mlade kompozitore „Andrija Čikić“, u obe kategorije, uručene su plakete i novčane nagrade u vrednosti od 100.000 dinara, drugoplasirani su dobili diplomu i novčanu nagradu od 50.000 dinara, dok su trećeplasirani dobili diplomu i nagradu od 30.000 dinara.

Plaketa je umetničko delo, rad u bronzi našeg vajara profesora Zdravka Joksimovića.

Odluku o nagradama doneo je tročlani žiri u sastavu: predsednik žirija Aleksandar Peković, direktor Zadužbine Ilije M. Kolarca, Silvana Grujić, muzička urednica Radio-televizije Srbije, i Ana Krstajić, kompozitorka.

Kompozicije koje su se plasirale u finale, izvodili su solistkinja na klaviru Iva Vuković i Mali i Veliki orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

Finalne večeri takmičenja izvedena je i Andrijina kompozicija „Emocije“ u aranžmanu kompozitorke Ane Krstajić.

Kolarčeva zadužbina je raspisala poziv za učešće na Memorijalnom takmičenju za najbolje mlade kompozitore „Andrija Čikić“ u znak sećanja na mladog pijanistu i kompozitora, tragično stradalog u maju ove godine u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Na konkurs, koji je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, prijavilo se ukupno 38 mladih kompozitora od kojih je po 10 kandidata iz obe kategorije prošlo u polufinale.

Finalnoj večeri prethodilo je otvaranje izložbe Andrijinih umetničkih fotografija u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

Andrija Čikić je rođen 5. marta 2009. godine u Beogradu. Interesovanje za muziku je pokazivao od najranijeg detinjstva, a klavir je svirao od šeste godine.

Dobitnik je više prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima, kao i dobitnik specijalne nagrade za izvođenje kompozicije „Burgmuller Etude D-dur“ 2019. godine. Nastupao je na više koncerata i učestvovao na međunarodnom takmičenju VIRTUOZI V4+, SVIRAMO ZAJEDNIČKIM JEZIKOM. Bio je član nacionalnog žirija koji je ocenjivao izvođače na Dečjoj pesmi Evrovizije, održanoj u novembru 2020. godine.

Pored muzike, voleo je jezike, matematiku, sport, trenirao je tenis.. Bavio se i fotografijom i izradom zanimljivih video zapisa. I pored mnogobrojnih angažovanja uvek je nalazio vremena za druženje sa vršnjacima.