ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА

МЕМОРИЈАЛНОМ ТАКМИЧЕЊУ ЗА НАЈБОЉЕ МЛАДЕ КОМПОЗИТОРЕ „АНДРИЈА ЧИКИЋ“

Под покровитељством Министарства културе Републике Србије, Задужбина Илије М. Коларца расписује конкурс за једну композицију за клавир или било који други хармонски инструмент (у случају да клавир није примаран хармонски инструмент) које компонују деца узраста од 10 до 18 година.

Пријаве на конкурс трају од 29. септембра до 29. октобра 2023. године

Пропозиције:

– На конкурсу могу да учествују деца узраста од 10 до 18 година, држављани Републике Србије;

– Такмичење се одвија у две категорије:

  1. категорија – деца узраста од 10 до 14 година;
  2. категорија – деца узраста од 14 до 18 година;

– Композиција треба да буде написана за клавир или било који други хармонски инструмент у трајању од 2 до 5 минута;

– Композиција мора бити оригинална, да није извођена на другим такмичењима и да фонограм није објављен на званичним носачима звука (CD, касета, плоча и сл);

– Композиција се шаље под пуним именом и презименом аутора;

– Пријава мора да садржи:

  1. попуњен упитник и сагласност родитеља;
  2. аудио снимак композиције у MP3, WAV или FLAC формату;
  3. нотни запис композиције у PDF формату;

– Пријављена композиција мора бити послата на мејл адресу takmicenje@kolarac.rs путем платформе за пренос компјутерских датотека (WeTransfer и сл.);

– Неблаговремене и непотпуне пријаве неће бити узете у разматрање.

Савет за такмичење бира у ужи избор десет композиција из обе категорије, након чега ће организовати разговор са полуфиналистима и извођење композиција пред комисијом. Композиције ће бити изведене од стране професионалног извођача кога ће ангажовати Задужбина Илије М. Коларца за потребе полуфинала.

У финале улазе по три композиције из сваке категорије.

Финалне композиције биће изведене на завршном концерту проглашења победника и доделе награда, у аранжману за гудачки оркестар у организацији Задужбине Илије М. Коларца.

Задужбина Илије М. Коларца има ексклузивно право да:

– за композиције које уђу у финалну етапу Такмичења, сними аудио и видео, емитује их и/или уступа другима;

– уврсти у штампу збирку нота.

************************************************

Списак кандидата који су прошли у полуфинале Меморијалног такмичења за најбоље младе композиторе „Андрија Чикић“

I категорија 10–14 година

Андреј Стојановић

Андрија Поповић

Богдан Андрић

Давид Божић

Иван Бојовић

Јован Јовановић

Лука Гашић

Марко Живковић

Нађа Јанковић

Павле Тадић

II категорија 14–18 година

Андреј Димитријевић

Јосип Горјанац

Катарина Стајчић

Лана Прица

Марко Јовановић

Матија Милић

Миа Јанковић

Миа Лехки

Пеђа Хочевар

Сара Јаневска

ПОЛУФИНАЛЕ
10. 11. 2023. 

**********************************

ФИНАЛЕ ПРВОГ МЕМОРИЈАЛНОГ ТАКМИЧЕЊА ЗА НАЈБОЉЕ МЛАДЕ КОМПОЗИТОРЕ „АНДРИЈА ЧИКИЋ“

Постоји дан, када утихне и застане баш све,
Када ни хиљаде звезда не могу надјачати сјај и топлину једног бескрајног талента,
Нити лепоту безгрешног дечјег осмеха,
…само за тај дан…

Отварање изложбе Андријиних уметничких фотографија у 19 часова, Музичка галерија

Концерт финалиста такмичења у 20 часова, Велика дворана

Организатор: Коларчева задужбина

Бесплатне улазнице на билетарници Коларца

************************

Финале Меморијалног такмичења за младе композиторе „Андрија Чикић“ одржано је у уторак, 14. новембра 2023, у Великој дворани Коларчеве задужбине када су проглашени лауреати, као и добитници почасних и специјалних награда.

У категорији од 10 до 14 година, прву награду је добио Марко Живковић за композицију „На крилима“. Марко има 11 година, долази из Новог Сада, музиком се бави од своје пете године и компоновање му причињава велико задовољство.

Другонаграђени је 10-годишњи Давид Божић за „Небески пут“. Давид свира клавир, члан је хора Колибри, а компоновање воли јер ужива у стварању различитих хармонија.

Трећу награду је добио Павле Тадић, аутор композиције „Сан једног дечака“. Павле има 12 година, а од пете године се бави музиком.

Добитници почасних награда су Богдан Андрић за „Рапсодију бр. 1 у ха-молу”, Јован Јовановић за „Комад у ха-молу” и Андреј Стојановић за „Норвешку сонату“, док је специјална награда припала осмогодишњем Павлу Ћоровићу, као најмлађем учеснику такмичења, за композицију „Бежање из а-мола“.

У категорији од 14 до 18 година, лауреат је Миа Јанковић за композицију „Одлазак“. Миа има 17 година, свира клавир, компоновање јој пружа могућност да гради сопствену стварност, а посебно је занима филмска музика.

Шеснаестогодишња Миа Лехки је добитница друге награде за композицију „Силва“. Миа се, поред свирања клавира, бави и певањем. Интересује је примењена музика и не крије да би у будућности волела професионално да се бави компоновањем.

Добитник треће награде је Јосип Горјанац за композицију „Remniniscenza“. Јосип има 14 година, долази из Сомбора и компоновање га интересује од малих ногу.

Почасне награде су добили Сара Јаневска за композицију „Ахил“, Лана Прица за „Део света“ и Пеђа Хочевар за „Валцер у цис-молу“, а специјалну награду Лав Возлић за композицију „На прстима“.

Првопласиранима Меморијалног такмичења за младе композиторе „Андрија Чикић“, у обе категорије, уручене су плакете и новчане награде у вредности од 100.000 динара, другопласирани су добили диплому и новчану награду од 50.000 динара, док су трећепласирани добили диплому и награду од 30.000 динара.

Плакета је уметничко дело, рад у бронзи нашег вајара професора Здравка Јоксимовића.

Одлуку о наградама донео је трочлани жири у саставу: председник жирија Александар Пековић, директор Задужбине Илије М. Коларца, Силвана Грујић, музичка уредница Радио-телевизије Србије, и Ана Крстајић, композиторка.

Композиције које су се пласирале у финале, изводили су солисткиња на клавиру Ива Вуковић и Мали и Велики оркестар Школе за музичке таленте из Ћуприје.

Финалне вечери такмичења изведена је и Андријина композиција „Емоције“ у аранжману композиторке Ане Крстајић.

Коларчева задужбина је расписала позив за учешће на Меморијалном такмичењу за најбоље младе композиторе „Андрија Чикић“ у знак сећања на младог пијанисту и композитора, трагично страдалог у мају ове године у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду.

На конкурс, који је организован под покровитељством Министарства културе Србије, пријавило се укупно 38 младих композитора од којих је по 10 кандидата из обе категорије прошло у полуфинале.

Финалној вечери претходило је отварање изложбе Андријиних уметничких фотографија у Музичкој галерији Коларчеве задужбине.

Андрија Чикић је рођен 5. марта 2009. године у Београду. Интересовање за музику је показивао од најранијег детињства, а клавир је свирао од шесте године.

Добитник је више првих награда на националним и међународним музичким такмичењима, као и добитник специјалне награде за извођење композиције „Бургмуллер Етуде Д-дур“ 2019. године. Наступао је на више концерата и учествовао на међународном такмичењу ВИРТУОЗИ В4+, СВИРАМО ЗАЈЕДНИЧКИМ ЈЕЗИКОМ. Био је члан националног жирија који је оцењивао извођаче на Дечјој песми Евровизије, одржаној у новембру 2020. године.

Поред музике, волео је језике, математику, спорт, тренирао је тенис.. Бавио се и фотографијом и израдом занимљивих видео записа. И поред многобројних ангажовања увек је налазио времена за дружење са вршњацима.