Ovogodišnjem laureatu Filipu Grbiću biće uručena nagrada za prvi roman „Ruminacije o predstojećoj katastrofi“ u četvrtak, 25. januara u 11 sati u Maloj sali Kolarčeve zadužbine.

 

„Katastrofa iz naslova romana preti glavnom junaku na više nivoa: njegovo mentalno stanje je labilno, njegov brak se raspada, region i svet se nalaze na ivici velikog sukoba i ostaje otvoreno pitanje – nije li sam ljudski život na zemlji sa svim svojim protivrečnim životinjskim i anđeoskim porivima takođe jedna prakatastrofa? Lazar, pripovedač, u svemu vidi pretnju. Ne zna čime je više nezadovoljan: sobom ili svetom u kome se obreo. U pokušaju da spase brak, Lazar putuje sa svojom mladom suprugom Larom na desetodnevno letovanje na ostrvo Krit. Ali umesto oporavka njihov brak na Kritu zapada u još veću krizu. Lazar i Lara upoznaju strance koji im nude priliku za ispunjenje njihovih najdubljih fantazija. Ali, kao što to često biva, fantazije su privlačne sve dok ne počnete da ih realizujete.“

(iz intervjua autora za Wannabe magazin)

Roman „Ruminacije o predstojećoj katastrofi“ Filipa Grbića, u izdanju Platoa (Beograd) možete kupiti u knjižari „Aleksandar Belić“.