Овогодишњем лауреату Филипу Грбићу биће уручена награда за први роман „Руминације о предстојећој катастрофи“ у четвртак, 25. јануара у 11 сати у Малој сали Коларчеве задужбине.

„Катастрофа из наслова романа прети главном јунаку на више нивоа: његово ментално стање је лабилно, његов брак се распада, регион и свет се налазе на ивици великог сукоба и остаје отворено питање – није ли сам људски живот на земљи са свим својим противречним животињским и анђеоским поривима такође једна пракатастрофа? Лазар, приповедач, у свему види претњу. Не зна чиме је више незадовољан: собом или светом у коме се обрео. У покушају да спасе брак, Лазар путује са својом младом супругом Ларом на десетодневно летовање на острво Крит. Али уместо опоравка њихов брак на Криту запада у још већу кризу. Лазар и Лара упознају странце који им нуде прилику за испуњење њихових најдубљих фантазија. Али, као што то често бива, фантазије су привлачне све док не почнете да их реализујете.“

(из интервјуа аутора за Wannabe магазин)

Роман „Руминације о предстојећој катастрофи“ Филипа Грбића у издању Платоа (Београд) можете купити у књижари „Александар Белић“.