Mala sala, u 19.30
Učestvuju: Jelena Trivan, Petar V. Arbutina, Petar Pijanović i Aleksandar Gatalica

 

Antologijska edicija Prvi svetski rat u srpskoj književnosti, izdavački je poduhvat koji je Glasnik realizovao u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja i Pokrajinskom vladom Vojvodine

Edicija obuhvata 15 knjiga u 10 tomova, i na 6.828 stranica nalaze se romani, pripovetke, poezija, drame, sećanja i svedočanstva 35 pisaca, dela koja su nastajala od 1915. do 2018. godine. Na koricama se nalaze reprodukcije slika Nadežde Petrović, Koste Miličevića, Mihaila Milovanovića, Mališe Glišića, Nikole Džange, Paška Vučetića, Vase Pomorišca, Petra Dobrovića i drugih. Na ediciji je radilo pet članova Redakcionog odbora: Jelena Trivan, Dragan Hamović, Petar Pijanović, Petar Arbutina i Aleksandar Gatalica i ukupno 11 priređivača.

Pokrenuta je da bi se obeležio jedan vek od završetka Velikoga rata, koji je, kako je zapisao Petar Pijanović, član Redakcionog odbora, za Srbe velika istorijska katarza. Među piscima koji su zastupljeni nalaze se i Stanislav Vinaver, Miloš Crnjanski, Dragiša Vasić, Branimir Ćosić, Branislav Nušić, Stevan Jakovljević, Rastko Petrović, Dobrica Ćosić, Danko Popović, Dušan Kovačević, Aleksandar Gatalica… Priređivači su Aleksandar Jovanović, Jana Aleksić, Jelena Panić Maraš, Zorana Opačić, Predrag Petrović, Goran Maksimović, Aleksandar Jerkov, Slobodan Vladušić, Marko Nedić i Petar Pijanović.