Мала сала, у 19.30

Учествују: Јелена Триван, Петар В. Арбутина, Петар Пијановић и Александар Гаталица

 

Антологијска едиција Први светски рат у српској књижевности, издавачки је подухват који је Гласник реализовао у сарадњи са Министарством културе и информисања и Покрајинском владом Војводине

Едиција обухвата 15 књига у 10 томова, и на 6.828 страница налазе се романи, приповетке, поезија, драме, сећања и сведочанства 35 писаца, дела која су настајала од 1915. до 2018. године. На корицама се налазе репродукције слика Надежде Петровић, Косте Миличевића, Михаила Миловановића, Малише Глишића, Николе Џанге, Пашка Вучетића, Васе Поморишца, Петра Добровића и других. На едицији је радило пет чланова Редакционог одбора: Јелена Триван, Драган Хамовић, Петар Пијановић, Петар Арбутина и Александар Гаталица и укупно 11 приређивача.

Покренута је да би се обележио један век од завршетка Великога рата, који је, како је записао Петар Пијановић, члан Редакционог одбора, за Србе велика историјска катарза. Међу писцима који су заступљени налазе се и Станислав Винавер, Милош Црњански, Драгиша Васић, Бранимир Ћосић, Бранислав Нушић, Стеван Јаковљевић, Растко Петровић, Добрица Ћосић, Данко Поповић, Душан Ковачевић, Александар Гаталица… Приређивачи су Александар Јовановић, Јана Алексић, Јелена Панић Мараш, Зорана Опачић, Предраг Петровић, Горан Максимовић, Александар Јерков, Слободан Владушић, Марко Недић и Петар Пијановић.