Poštovane kolege iz Odbora Nagrade “Ranko Radović”,
Poštovani prijatelji Kolarčeve zadužbine,

Nismo bili u mogućnosti da u decembru 2020. godine organizujemo svečanu dodelu Nagrade “Ranko Radović” na Kolarcu.
Umesto toga obaveštavamo vas o dobitnicima ovogodišnje Nagrade i upućujemo na YouTube platformu SLUŠATE KOLARAC

http://www.kolarac.rs/vesti/slusate-kolarac/

gde možete, po prvi put, da čujete i predavanje prof. Radovića Život u arhitekturi, od 11. aprila 1974. godine – jedno od mnogih, koje je kontinuirano, decenijama držao, uvek pred prepunom salom, na tribini Kolarčevog narodnog univerziteta, kasnije Kolarčeve zadužbine.

Njegovo delo i promišljanja inspirisali su mnoge teoretičare arhitekture, od Čarlsa Dženksa (Nova paradigma u arhitekturi, Orion art, 2002) do dr Ljiljane Blagojević:

Raskršća savremene arhitekture

Potom, mlade istraživače, kao što je muzikolog Marta Levai:

https://www.011info.com/ko-je-bio/ranko-radovic–arhitekta-svetskog-glasa-iza-katedre-beogradskog-univerziteta

Kao i prijatelje/kolege, koji su se 2005. godine opraštali od njega, poput dr Miloša Bobića, da navedemo samo neke…

https://www.vreme.com/cms/view.php?id=408110

Negujemo sećanje na velikog arhitekta, teoretičara, predavača, i prijatelja Kolarčeve zadužbine, profesora Ranka Radovića (1935 – 2005)

Ove godine, Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, kao osnivač, i Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad – Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, Urbanistički zavod Beograda, WIENBERGER d.o.o. KANjIŽA, Inženjerska komora Srbije, Radio-televizija Srbije, kao suosnivači,  dodelili su Nagradu “Ranko Radović” za:
 

1. Kritičko-teorijske tekstove o arhitekturi objavljene u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodele nagrade, i to za kritike, eseje, knjige, predavanja i pisanu reč uopšte;
2. Realizovano arhitektonsko delo dovršeno u istom periodu;
3. Televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije realizovane u istom periodu.
 

Na osnovu pristiglog konkursnog materijala žiriji su doneli sledeće odluke:

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji 1 (kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu), jednoglasno, je doneo Odluku da nagradu za kritičko teorijske tekstove o arhitekturi, urbanizmu i gradu dodeli:
Autoru Aleksanderu Trumiću za knjigu Jugo-monumen(TI)tomanija – Bogdan Bogdanović između mašte i političke stvarnosti, u izdanju Orion arta, Beograd, 2020.
Žiri je radio u sastavu: dr Zlata Vuksanović Macura, dipl. inž. arh. (predsednica Žirija), prof. dr Luka Skansi, dipl. inž. arh. i Slobodan Giša Bogunović, diplomirani filozof.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji 2 (realizovano arhitektonsko delo), jednoglasno, je doneo Odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli:
Projektu Studio Miklavc i autorima: Dekleva Gregorič Architects, Aljoši Dekleva, u.d.i.a., M.Arh. (AA Dist); Tini Gregorič, u.d.i.a., M.Arh. (AA Dist); Lei Kovič, u.d.i.a. za Hidden addition to a suburban row house, Škofja Loka, Slovenija, 2019.
Žiri je radio u sastavu: prof. Vasa Perović, dipl. inž. arh. (predsednik Žirija), prof. Zorica Savičić, dipl. inž. arh. i Milenija Marušić, dipl. inž. arh.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji 3 (televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije), većinom glasova, je doneo Odluku da nagradu za televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije dodeli:
Udruženju Moderni u Beogradu, Odgovorno lice: Snežana Zlatković, d.i.a., za izložbe Moderni u Beogradu, Galerija Kolektiv, Galerija FLU, Ulična galerija, OZON ARTspace, Kolarčeva zadužbina, 2019.
Žiri je radio u sastavu: Zoran Dmitrović, dipl. inž. arh. (predsednik Žirija), prof. mr Branko Pavić, grafičar i Radonja Leposavić, istoričar umetnosti i radijski novinar.
 
Svečana dodela Nagrade Ranko Radović i otvaranje izložbe učesnika konkursa trebalo je da se održe u ponedeljak, 21. decembra 2020. godine u Zadužbini Ilije M. Kolarca, Studentski trg 5, Beograd.
Zbog vanredne situacije izazvane pandemijom kovid 19 i mera koje je doneo Krizni štab, svečana dodela Nagrade i otvaranje izložbe učesnika konkursa održaće se u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca u prvoj polovini 2021. godine.
Tokom 2021. godine izložba će biti održana na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.