Поштоване колеге из Одбора Награде „Ранко Радовић“,

Поштовани пријатељи Коларчеве задужбине,

 

Нисмо били у могућности да у децембру 2020. године организујемо на Коларцу свечану доделу Награде „Ранко Радовић“, основане 2006. са циљем да подстиче, развије и афирмише критичко-теоријску мисао у области архитектуре и архитектонско стваралаштво.

Уместо тога обавештавамо вас о добитницима овогодишње Наградe и упућујемо на YouTube платформу СЛУШАТЕ КОЛАРАЦ http://www.kolarac.rs/vesti/slusate-kolarac/ где можете, по први пут, да чујете и предавање проф. Радовића Живот у архитектури, од 11. априла 1974. године – једно од многих, које је континуирано, деценијама држао, увек пред препуном салом, на трибини Коларчевог народног универзитета, касније Коларчеве задужбине.

 

Његово дело и промишљања инспирисали су многе теоретичаре архитектуре, од Чарлса Џенкса (Нова парадигма у архитектури, Орион арт, 2002) до др Љиљане Благојевић:

Raskršća savremene arhitekture

 

Потом, младе истраживаче, као што је музиколог Марта Леваи:

https://www.011info.com/ko-je-bio/ranko-radovic–arhitekta-svetskog-glasa-iza-katedre-beogradskog-univerziteta

 

Као и пријатеље/колеге, који су се 2005. године опраштали од њега, попут др Милоша Бобића, да наведемо само неке…

https://www.vreme.com/cms/view.php?id=408110

 

Негујемо сећање на великог архитекта, теоретичара, предавача и пријатеља Коларчеве задужбине, професора Ранка Радовића (1935 – 2005)

Ове године, Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије, као оснивач, и Универзитет у Београду – Архитектонски факултет, Факултет техничких наука Нови Сад – Департман за архитектуру и урбанизам, Институт за архитектуру и урбанизам Србије, Задужбина Илије Милосављевића Коларца, Урбанистички завод Београда, WIENBERGER д.о.о. КАЊИЖА, Инжењерска комора Србије, Радио-телевизија Србије, као суоснивачи,  доделили су Награду „Ранко Радовић“ за:

 

1. Критичко-теоријске текстове о архитектури објављене у претходној календарској години као и у текућој години до датума доделе награде, и то за критике, есеје, књиге, предавања и писану реч уопште;

2. Реализовано архитектонско дело довршено у истом периоду;

3. Телевизијске емисије, изложбе или мултимедијалне презентације реализоване у истом периоду.

 

На основу пристиглог конкурсног материјала жирији су донели следеће одлуке:

 

Жири за доделу Награде Ранко Радовић, у категорији 1 (критичко теоријски текстови о архитектури, урбанизму и граду), једногласно, је донео Одлуку да награду за критичко теоријске текстове о архитектури, урбанизму и граду додели:

Аутору Александеру Трумићу за књигу Југо-монумен(ТИ)томанија – Богдан Богдановић између маште и политичке стварности, у издању Орион арта, Београд, 2020.

Жири је радио у саставу: др Злата Вуксановић Мацура, дипл. инж. арх. (председница Жирија), проф. др Лука Сканси, дипл. инж. арх. и Слободан Гиша Богуновић, дипломирани филозоф.

 

Жири за доделу Награде Ранко Радовић у категорији 2 (реализовано архитектонско дело), једногласно, је донео Одлуку да награду за реализовано архитектонско дело додели:

Пројекту Studio Miklavc и ауторима: Dekleva Gregorič Architects, Аљоши Деклева, у.д.и.а., М.Арх. (АА Дист); Тини Грегорич, у.д.и.а., М.Арх. (АА Дист); Леи Кович, у.д.и.а. за Hidden addition to a suburban row house, Шкофја Лока, Словенија, 2019.

Жири је радио у саставу: проф. Васа Перовић, дипл. инж. арх. (председник Жирија), проф. Зорица Савичић, дипл. инж. арх. и Миленија Марушић, дипл. инж. арх.

 

Жири за доделу Награде Ранко Радовић у категорији 3 (телевизијске емисије, изложбе, мултимедијалне презентације), већином гласова, је донео Одлуку да награду за телевизијске емисије, изложбе или мултимедијалне презентације додели:

Удружењу Модерни у Београду, Одговорно лице: Снежана Златковић, д.и.а., за изложбе Модерни у Београду, Галерија Колектив, Галерија ФЛУ, Улична галерија, OZON ARTspace, Коларчева задужбина, 2019.

Жири је радио у саставу: Зоран Дмитровић, дипл. инж. арх. (председник Жирија), проф. мр Бранко Павић, графичар и Радоња Лепосавић, историчар уметности и радијски новинар.

Свечана додела Награде Ранко Радовић и отварање изложбе учесника конкурса требало је да се одрже у понедељак, 21. децембра 2020. године у Задужбини Илије М. Коларца, Студентски трг 5, Београд.

Због ванредне ситуације изазване пандемијом ковид 19 и мера које је донео Кризни штаб, свечана додела Награде и отварање изложбе учесника конкурса одржаће се у Задужбини Илије Милосављевића Коларца у првој половини 2021. године.

Током 2021. године изложба ће бити одржана на Факултету техничких наука у Новом Саду.