Kolarac, 3.7.2019. u 18 časova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pedeset godina od putovanja na Mesec
ČOVEK U SVEMIRU: Od prvih koraka ka Mesecu do naseobina na Marsu

 

Profesor Milan M. Ćirković, Astronomska opservatorija u Beogradu

Panspermija – stara ideja, novi oblici

„Spore života“ u nekom obliku su došle na Zemlju iz svemira; prenos živih formi i „biohemijskih delova života“ moguć je na međuplanetarnim i međuzvezdanim udaljenostima – to je ideja panspermije. Od ideje i različitih hipoteza o panspermiji velikih naučnih umova, lorda Kelvina, Svante Arenijusa, Freda Hojla i Frensisa Krika, poslednjih decenija govorimo o novim, uzbudljivim indikacijama da je ovaj proces realističan, više nego što se podozrevalo. Novi pogledi na panspermiju inspirisani astrobiološkom revolucijom od 1995 godine predstavljaju aktivno polje za teorijsko i eksperimentalno istraživanje.

 

Profesor Aleksandra Korać, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu

Astronauti Skot i Mark Keli – Ajnštajnov paradoks blizanaca ili nešto sasvim drugo?

Kako boravak u svemiru utiče na naše ćelije? Kakve opasnosti vrebaju putnike ka udaljenim planetama? Da li će nas putovanje kroz svemir podmladiti? Da li nam „eksperiment“ na blizancima daje odgovore?

 

Anđelika Kalezić, Molekularni biolog i fiziolog, IBISS, Univerzitet u Beogradu

Čime je Zemlja zaslužila život – pogled ka svemiru

Život na planeti Zemlji buja gotovo tri milijarde godina, a vlada i u njenim najnepristupačnijim nišama. Diverzitet života deluje paradoksalno u odnosu na hladan i mrtav svemir koji nas okružuje miljama unaokolo. Šta nas život na Zemlji može naučiti i na kakav nas sve život u svemiru može spremiti. Gde i za kakvim životom možemo tragati u kosmosu?

 

Profesor Bato Korać, Biološki fakultet i IBISS, Univerzitet u Beogradu

Putovanje u svemir, život u ekstremnim uslovima i hibernacija – čemu nas uči beogradska škola fiziologije

Život na našoj planeti se prilagođava i „živi“ sa njenim promenama; kao feniks rađa kada pomislimo da je isčezao. Nesagledive mogućnosti bivstvovanja u graničnim uslovima, nada su postojanja i opstanka njegovog u svemiru. Hibernacija je jedna od fascinantnih adaptacija koja nam može pomoći u stremljenju i ostvarenju tog cilja.

 

Mala sala, ulaz slobodan