Ciklus SAVREMENO MAŠINSTVO

 

PROIZVODNO MAŠINSTVO – tehnologije i koncepti za razvoj industrije
Prof. dr Bojan Babić

Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu

Petak, 12. 10. 2018. u 18.00

Proizvodno mašinstvo kao kombinacija proizvodnih tehnologija inženjerskih nakuka i tehnikama upravljanja proizvodnjom. Proizvodne tehnike, proizvodne tehnologije i proizvodna kibernetika. Novi trendovi automatizacije i razmene podataka u proizvodnim tehnologijama. Koncept Industrija 4.0.

 

ROBOTI I ROBOTIKA
Prof. dr Dragan Milutinović,

Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, član Akademije inženjerskih nauka Srbije

Petak, 19. 10. 2018. u 18.00

Roboti i robotika, istorijat stanje i perspektive razvoja. Industrijski roboti, struktura, kratak opis podsistema i klasifikacija. Industrijska robotika kao naučna disciplina, sadržaji koje obuhvata. Primena industrijskih robota i primeri.

 

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I MOTORNA VOZILA
Prof. dr Dragan Aleksendrić,

Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu

Petak, 26. 10. 2018. u 18.00

Predavanje se odnosi na savremenu oblast veštačke inteligencije i njene primene na motornim vozilima. Biće obrađene teme kao što su: ljudski mozak i veštačka inteligencija, šta je to veštačka inteligencija i kakva je budućnost njene primene, koje su njene mogućnosti u rešavanju složenih problema iz oblasti automobilske indutrije. Razvoj autonomnih (robotizovanih) vozila (bez vozača), osnovni problemi i mogući načini rešavanja.

 

PRIMENA SMART GRID TEHNOLOGIJA U GRADOVIMA
Doc. dr Aleksandar Milivojević,

Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu

Petak, 2. 11. 2018. u 18.00

Čelnici država i vlada Evropske Unije postavili su seriju zahtevnih klimatskih i energetskih ciljeva koji treba da se postignu do 2020. godine, poznati kao ciljevi „20-20- 20“. Tu spadaju smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte u EU za najmanje 20% u odnosu na nivo iz 1990. godine, 20% upotrebljene energije u EU treba da nastane iz obnovljivih izvora, i smanjenje od 20% u upotrebi primarne energije u poređenju sa projektovanim nivoima, što treba da se postigne poboljšanjem energetske efikasnosti. Jedan od načina da se ciljevi postavljeni od strane Evropske Unije dostignu jeste upravo primena Smart Grid tehnologija, a naročito njihova upotreba u gradskim područjima. Prostor naše zemlje i njenog okruženja naročito je interesantan za primenu ovih tehnoligija.

Na osnovu realnih potreba Gradskih uprava za praćenjem tokova potrošnje i proizvodnje energije na nivou grada, kao i potrebe za osavremenjavanjem postojećih energetskih sistema i praćenjem savremenih trendova u oblasti energetske efikasnosti nastala je ideja o formiranju informacionog sistema čijom bi se implementacijom u energetski sistem grada omogućilo:

– Kreiranje softverskog alata za pomoć pri donošenju odluka u upravljanju gradskim potrebama za energetskim resursima kroz izradu energetskog bilansa i plana.

– Kreiranje sistema koji predstavlja objedinjeni registar resursa u energetici za teritoriju grada Beograda, koji korišćenjem Internet tehnologija omogućuje elektronski prijem, ažuriranje, pretragu, pregled podataka i izradu izveštaja.

Ovim putem nastao bi informacioni sistem čiji je zadatak strateško upravljanje energetskim resursima odnosno upravljanje rashodima, čime se obezbeđuje pouzdano snabdevanje energentima i unapređuje energetska efikasnost.
Mala sala Kolarčeve zadužbine – Ulaz slobodan