KOLARAC TVOJ SVET MUZIKE!

Poslednji koncert u ovom ciklusu, koji Centar za muziku organizuje u saradnji sa MTS-om, predstavlja jedinstveno ukrštanje muzičkih stilova, pravaca i muzičkih tema. Violinista Žil Apap i duo Meduoteran, koji čine harmonika i baglama, kombinuju klasični repertoar s raznolikim muzičkim stilovima tradicionalnih melodija iz različitih krajeva sveta.

DUO MEDUOTERAN, etno džez bend, Švajcarska

Zahvaljujući interpretativnoj autentičnosti i inovativnosti, sličan mali, po sastavu gotovo redukovan, ali zato vrlo neobičan i veoma fleksibilan i pokretljiv ansambl, sasvim se retko može sresti na aktuelnoj muzičkoj sceni.

Program:

Tradicional

Irish song

Meduoteran duo

Melodys Night

Tradicional

Ederlezi

MEDUOTERAN DUO

Jazziana

Đ. Ligeti

Musica ricercata

Cantabile, molto legato

Vivace, Energico

MEDUOTERAN DUO

Horon / Dance on the Black Sea 

Mediteran

Fuga

Epitaphios

P.de Sarasate

Zigeunerweisen

A.Pjacola

Escualo

B.Bartok

Romanian Folk Dances

Tajlan Arikan i Srđan Vukašinović izvode svoje kompozicije na dva instrumenta, kreirajući nove zvučne svetove u originalno uobličenoj kombinaciji baglame (anadolijske laute) i harmonike. Dualni debitantski album „Horon“ predstavlja i njihovo prvo izdanje, odnosno zbirku klasične, džez i etno muzike.

Tajlan Arikan je odrastao u Istanbulu gde je u svojoj 16. godini i počeo da svira turski gudački instrument baglamu, nastavivši da uči gitaru i studira na Univerzitetu umetnosti u Cirihu u klasi profesora Jurija Klormana. Pohađao je časove kompozicije kod Matijasa Štajnojera, Karla Filafera i Teodora Kapilidisa, a učestvovao je i u radu majstorskih klasa Smita Hopkinsona.

Jedan od vodećih svetskih umetnika na harmonici srpskog porekla, 35-godišnji Srđan Vukašinović poznat je i po svežem i originalnom pristupu muzici i želji da privuče različite slojeve publike. Njegove uvek nove ideje, metode i interpretativni iskoraci, zasnivaju se na improvizaciji i povezivanju najrazličitijih muzičkih žanrova s džezom i vorld muzikom. Pri tome je Vukašinović cenjen i kao značajan izvođač klasičnog i savremenog repertoara umetničke muzike. Upravo u tom domenu, on je još u 16. godini (iako je u detinjstvu počeo s klavirom), zahvaljujući eksplozivnoj energiji, prikazanom virtuozitetu i snazi izražajnosti, postao Najbolji harmonikaš na svetu na takmičenju za svetski trofej u Španiji, 1999 (World Trophy Competition). Danas traženi solista, kamerni muzičar i član mnogostranih instrumentalnih ansambala i orkestara, od 2005. i profesor za predmet Balkanska muzika na ciriškom Univerzitetu umetnosti, izumitelj četvrttonske, kao i najlakše harmonike na svetu marke Carboneon, učesnik mnogih muzičkih festivala (navedimo ovde samo onaj u Kronbergu), ali i sam umetnički direktor festivala Meldoyaarau u Arauu, Vukašinović sarađuje sa svetski poznatim instrumentalistima, poput legendarnog francuskog violiniste Žila Apapa, turskog pijaniste Fazila Saja, džez kontrabasiste Šarla Benavea i naročito, s velikim afinitetom, s Tajlanom Arikanom s kojim čini jedinstveni duo Meduoteran, posebno specijalizovan za vorld muziku.

ŽIL APAP, violina, Francuska

„Pravi violinista 21. veka“, kako ga je nazvao njegov veliki stariji kolega Jehudi Menjuhin, „poznat je po svojoj virtuoznosti, jedinstvenom odnosu prema muzici i sposobnosti da donese radost u svaku koncertnu dvoranu“. Klasično obrazovanom umetniku koji je veoma tražen i kao solista s orkestrima širom sveta (orkestar Gevandhauz, Izraelska, Drezdenska i Bostonska filharmonija, Simfonijski orkestar San Franciska, Mađarski simfonijski orkestar i mnogi drugi veliki i kamerni sastavi) ali i zbog svojih izvanrednih sposobnosti spajanja različitih muzičkih žanrova, upravo je Lord Menjuhin 1985. godine uručio Nagradu za savremenu muziku (Contemporary Music Prize) na prestižnom Međunardnom takmičenju svog imena. Žil Apap se potom odazvao njegovom pozivu da svira u dvorani Berlinske filharmonije na koncertu posvećenom Fondaciji Enesku.

Iz potonjeg dugogodišnjeg prijateljstva i saradnje dvojice umetnika proistekla je i Apapova legendarna kadenca za Mocartov Koncert za violinu i orkestar br. 3 u ge-duru, K.216. Od početka karijere prelazeći granice, odnosno ujedinjujući muziku najrazličitijeg porekla, on je svojim ogromnim talentom uspevao da inkorporira stilove irskih, američkih i ciganskih violinskih majstora sa standardnim klasičnim repertoarom, kombinujući ih i sa žanrovima kakvi su džez i narodna muzika iz raznih krajeva sveta. Rođen u Alžiru, Apap je preseljenjem u Nicu počeo studije violine (prof. Andre Rober) da bi ih nastavio na Konzervatorijumu za muziku u tom gradu (prof. Gistav Giljo), a potom i na Nacionalnom konzervatorijumu u Lionu (prof. Veda Rejnolds). Kada se upisao na Institut Kertis, odlučio se na preseljenje u Kaliforniju gde živi i danas. Usledio je profesionalni angažman u Simfonijskom orkestru Santa Barbare u kojem je preko deset godina bio na mestu koncertmajstora. Svojim prvim ansamblom (The Transylvanian Mountain Boys) Žil Apap je uzdrmao klasičnu koncertnu scenu neverovatnim interpretacijama kompozicija umetničke muzike prerađenim za violinu, violu, gitaru i kontrabas, „prošaranim” tradicionalnim folklornim melodijama. Godine 2006. počeo je saradnju sa svetski poznatim irskim violinistom Kevinom Barkom na američkoj turneji Keltskog violinskog festivala (Celtic Fiddle Festival). Radio je i s indijskim violinistom klasičnog usmerenja dr L. Subramanianom, sa mađarskim virtuozom Robijem Lakatošem, džez violinistom Didijem Lokvudom, kao i sa igračem flamenka Belinom Majom, nastavljajući da kontinuirano premošćuje raskorake između klasične i foklorne muzike.

Iz bogate karijere izdvajamo njegove nedavne nastupe u Berlinu (Koncerthaus), Briselu (Bozar), Londonu i Pariskoj filharmoniji, a od novijih diskografskih izdanja Betovenov Violinski kocert u de-duru snimljen s Norveškim kamernim orkestrom, izvođen i na švedskoj turneji maja i oktobra 2017. godine. Žil Apap se bavi i pedagogijom na majstorskim radionicama i u obrazovnim programima širom Evrope, uključujući i Menjuhinovu akademiju u Gštadu (Švajcarska), Akademiju u Kronbergu i Parisku filharmoniju. Od najsvežijih uspeha Apapove višestrane delatnosti izdvojili bismo gostovanje u Kini (decembar 2017) s izvođenjem njegovih jedinstvenih prerada Vivaldijevih violinskih koncerata Četiri godišnja doba, koje je takođe predstavljao i s Ibrajimom Malufom na Festivalu u St. Deniju, zatim nastupe s Bazelskim simfonijskim orkestrom i Briselskim kamernim orkestrom. Takođe su važni i umetnikovi resitali u pariskoj sali Gavo, sali Molijer u Lionu, bečkom Muzikferajnu, na festivalu Kuhmo u Finskoj. Dokumentarni filmovi o Žilu Apapu emituju se redovno na televizijskim stanicama u SAD i drugim zemljama, prikazujući njegovu posvećenost muzici koju tumači „s najvećom mogućom čistotom”.

 

Organizator: Centar za muziku

Cena karata: 1.000, 1.200 i 1.500 dinara