КОЛАРАЦ ТВОЈ СВЕТ МУЗИКЕ!

Последњи концерт у овом циклусу, који Центар за музику организује у сарадњи са МТС-ом, представља јединствено укрштање музичких стилова, праваца и музичких тема. Виолиниста Жил Апап и дуо Медуотеран, који чине хармоника и баглама, комбинују класични репертоар с разноликим музичким стиловима традиционалних мелодија из различитих крајева света.

ДУО МЕДУОТЕРАН, етно џез бенд, Швајцарска

Захваљујући интерпретативној аутентичности и иновативности, сличан мали, по саставу готово редукован, али зато врло необичан и веома флексибилан и покретљив ансамбл, сасвим се ретко може срести на актуелној музичкој сцени.

Програм:

Традиционал

Irish song

Медуотеран дуо

Melodys Night

Традиционал

Едерлези

МЕДУОТЕРАН ДУО

Jazziana

Ђ. Лигети

Musica ricercata

Cantabile, molto legato

Vivace, Energico

МЕДУОТЕРАН ДУО

Horon / Dance on the Black Sea 

Mediteran

Fuga

Epitaphios

П.де Сарасате

Zigeunerweisen

А.Пјацола

Escualo

Б.Барток

Romanian Folk Dances

Тајлан Арикан и Срђан Вукашиновић изводе своје композиције на два инструмента, креирајући нове звучне светове у оригинално уобличеној комбинацији багламе (анадолијске лауте) и хармонике. Дуални дебитантски албум „Хорон“ представља и њихово прво издање, односно збирку класичне, џез и етно музике.

Тајлан Арикан је одрастао у Истанбулу где је у својој 16. години и почео да свира турски гудачки инструмент багламу, наставивши да учи гитару и студира на Универзитету уметности у Цириху у класи професора Јурија Клормана. Похађао је часове композиције код Матијаса Штајнојера, Карла Филафера и Теодора Капилидиса, а учествовао је и у раду мајсторских класа Смита Хопкинсона.

Један од водећих светских уметника на хармоници српског порекла, 35-годишњи Срђан Вукашиновић познат је и по свежем и оригиналном приступу музици и жељи да привуче различите слојеве публике. Његове увек нове идеје, методе и интерпретативни искораци, заснивају се на импровизацији и повезивању најразличитијих музичких жанрова с џезом и ворлд музиком. При томе је Вукашиновић цењен и као значајан извођач класичног и савременог репертоара уметничке музике. Управо у том домену, он је још у 16. години (иако је у детињству почео с клавиром), захваљујући експлозивној енергији, приказаном виртуозитету и снази изражајности, постао Најбољи хармоникаш на свету на такмичењу за светски трофеј у Шпанији, 1999 (World Trophy Competition). Данас тражени солиста, камерни музичар и члан многостраних инструменталних ансамбала и оркестара, од 2005. и професор за предмет Балканска музика на циришком Универзитету уметности, изумитељ четврттонске, као и најлакше хармонике на свету марке Carboneon, учесник многих музичких фестивала (наведимо овде само онај у Кронбергу), али и сам уметнички директор фестивала Meldoyaarau у Арауу, Вукашиновић сарађује са светски познатим инструменталистима, попут легендарног француског виолинисте Жила Апапа, турског пијанисте Фазила Саја, џез контрабасисте Шарла Бенавеа и нарочито, с великим афинитетом, с Тајланом Ариканом с којим чини јединствени дуо Медуотеран, посебно специјализован за ворлд музику.

ЖИЛ АПАП, виолина, Француска

„Прави виолиниста 21. века“, како га је назвао његов велики старији колега Јехуди Мењухин, „познат је по својој виртуозности, јединственом односу према музици и способности да донесе радост у сваку концертну дворану“. Класично образованом уметнику који је веома тражен и као солиста с оркестрима широм света (оркестар Гевандхауз, Израелска, Дрезденска и Бостонска филхармонија, Симфонијски оркестар Сан Франциска, Мађарски симфонијски оркестар и многи други велики и камерни састави) али и због својих изванредних способности спајања различитих музичких жанрова, управо је Лорд Мењухин 1985. године уручио Награду за савремену музику (Contemporary Music Prize) на престижном Међунардном такмичењу свог имена. Жил Апап се потом одазвао његовом позиву да свира у дворани Берлинске филхармоније на концерту посвећеном Фондацији Енеску.

Из потоњег дугогодишњег пријатељства и сарадње двојице уметника проистекла је и Апапова легендарна каденца за Моцартов Концерт за виолину и оркестар бр. 3 у ге-дуру, К.216. Од почетка каријере прелазећи границе, односно уједињујући музику најразличитијег порекла, он је својим огромним талентом успевао да инкорпорира стилове ирских, америчких и циганских виолинских мајстора са стандардним класичним репертоаром, комбинујући их и са жанровима какви су џез и народна музика из разних крајева света. Рођен у Алжиру, Апап је пресељењем у Ницу почео студије виолине (проф. Андре Робер) да би их наставио на Конзерваторијуму за музику у том граду (проф. Гистав Гиљо), а потом и на Националном конзерваторијуму у Лиону (проф. Веда Рејнолдс). Када се уписао на Институт Кертис, одлучио се на пресељење у Калифорнију где живи и данас. Уследио је професионални ангажман у Симфонијском оркестру Санта Барбаре у којем је преко десет година био на месту концертмајстора. Својим првим ансамблом (The Transylvanian Mountain Boys) Жил Апап је уздрмао класичну концертну сцену невероватним интерпретацијама композиција уметничке музике прерађеним за виолину, виолу, гитару и контрабас, „прошараним” традиционалним фолклорним мелодијама. Године 2006. почео је сарадњу са светски познатим ирским виолинистом Кевином Барком на америчкој турнеји Келтског виолинског фестивала (Celtic Fiddle Festival). Радио је и с индијским виолинистом класичног усмерења др Л. Субраманианом, са мађарским виртуозом Робијем Лакатошем, џез виолинистом Дидијем Локвудом, као и са играчем фламенка Белином Мајом, настављајући да континуирано премошћује раскораке између класичне и фоклорне музике.

Из богате каријере издвајамо његове недавне наступе у Берлину (Концертхаус), Бриселу (Бозар), Лондону и Париској филхармонији, а од новијих дискографских издања Бетовенов Виолински коцерт у де-дуру снимљен с Норвешким камерним оркестром, извођен и на шведској турнеји маја и октобра 2017. године. Жил Апап се бави и педагогијом на мајсторским радионицама и у образовним програмима широм Европе, укључујући и Мењухинову академију у Гштаду (Швајцарска), Академију у Кронбергу и Париску филхармонију. Од најсвежијих успеха Апапове вишестране делатности издвојили бисмо гостовање у Кини (децембар 2017) с извођењем његових јединствених прерада Вивалдијевих виолинских концерата Четири годишња доба, које је такође представљао и с Ибрајимом Малуфом на Фестивалу у Ст. Денију, затим наступе с Базелским симфонијским оркестром и Бриселским камерним оркестром. Такође су важни и уметникови реситали у париској сали Гаво, сали Молијер у Лиону, бечком Музикферајну, на фестивалу Кухмо у Финској. Документарни филмови о Жилу Апапу емитују се редовно на телевизијским станицама у САД и другим земљама, приказујући његову посвећеност музици коју тумачи „с највећом могућом чистотом”.

 

Организатор: Центар за музику

Цена карата: 1.000, 1.200 и 1.500 динара