Фото: Ирина Томић

Логос у покрету

интерактивна мултимедијална изложба

Peregrinatio је универзална представа трагања за неком драгоценошћу до које је тешко доћи. Такав подухват извела је Љиљана Бурсаћ. Као у бајкама и митовима, уметница је на овој својеврсној експедицији доживела бројне препреке, али је на путу до циља ништа није поколебало. Циљ, међутим, није било само одредиште, већ и сâмо путовање. Свако такво путовање је пут индивидуације, односно трагање за сопственим средиштем и целовитошћу. Наизглед је парадоксално да човек путује у далеке крајеве и упушта се у опасне авантуре да би тамо пронашао себе самога и своју целовитост. Ипак, сваки пут носи своју племенитост и на сваком таквом путу ми себе боље упознајемо и постајемо целовитији.

Пред нама се налазе артефакти, делићи природе, бројни репродуковани стари списи и нови чланци, али пре свега дела која носе утиске и дубоку исконску причу која је очарала уметницу, и то је свакако добар повод за цртеж.

Од тренутка када је створено, тло памти и чува чудеса људског продукта, ако су у сагласју са природом. Време пролази, политичке границе су несталне и привремене, али оно што вреди постаје неизбрисиво и саставни елемент предела. То Добро које остаје доступно је свима који желе да га виде и/или осете. Важно је осетити најпре енергију тла и простора. По својој географији оно излази на два мора, спаја два континента, садржи Синајску гору која је пустињска висораван са највишим делом који лежи на 2 600 метара надморске висине, а у северном делу је Синајска пустиња, која се наставља у пустињу Негев у Израелу, у којој се налази највећи природни кратер на свету.

Синајско полуострво носи у свом сећању многе цивилизације и народе. У пустињи Негев налазе се јединствене конструкције, познате као пустињски змајеви, које се датирају око 7000. године п. н. е. На Синају налазе се најстарији угравирани записи на протосинајском алфабету (1900. година п. н. е). У старом римском граду Цезареји налазе се вештачка острва од бетона која су одолела свим изазовима времена и природе. Православни манастир Свете Катарине један је од најстаријих хришћанских манастира. Налази се на југу Синајског полуострва, у неприступачној пустињи, окружен црвеним гранитним планинама. На месту на коме је подигнут манастир, Мојсије је примио 10 Заповести на таблицама, а чини се да је баш ту видео и пламени огањ у жбуну купине која гори, а не сагорева. Тада је чуо и глас анђела који му је саопштио да је на светом тлу. Мајка цара Константина, Јелена, подигла је 330. године капелу посвећену Богородици, уз коју је касније цар Јустинијан подигао цркву. Манастир поседује другу највећу збирку рукописних књига на свету, која броји више од 3 500 књига. Он је налик на Нојеву барку у којој се, уместо животињских врста, налазе примерци и узорци уметничких родова и ремек-дела минулих времена. Манастир их је чувао, а чува и данас, од пролазности, а људи су долазили са свих страна света да их виде, оживе, уграде у себе и пренсеу даље. Љиљана Бурсаћ је један од тих ходочасника путујућих дародаваца.

Јун 2019.                    Ирина Томић, доктор историје уметности, мастер етнолог-антрополог

 

Љиљана Бурсаћ рођена  је 27.10.1946 г. у Крагујевцу, Србија. Студирала је на Ликовној академији у Бечу, Аустрија, а усавршавала се и студијски боравила у Сједињеним Америчким Државама, Немачкој, Француској, Сирији и Израелу. Члан је  УЛУС-а  и УЛУПУДС-а. Била је стипендиста Фонд Младих 1972–74 и 1975–77. г. Од 1971. године  приредила је више од 45 самосталних изложби и учествовала је на преко три стотине групних изложби у земљи и иностранству. Њена дела налазе се у угледним музејско-галеријским установама и приватним збиркама широм некадашње Југославије и света. Оснивач је и председник Арт Форума.

1999–2000. Извела је перформанс Мост Светлости на мосту у Косовској Митровици.

Награде:

  1. Мантова, Италија, Premio Nazionale R. Giorgi – Medalia d’Argento
  2. Мантова, Италија, Placeta San Benedeto Po
  3. Пиран, Словенија, Ex Tempore
  4. 2012. Београд, Винчанска повеља

Признања:

  1. Повеља Удружења књижевника Србије за пројекат-перформанс Мост Светлости 2004.
  2. УНЕСКО, Покровитељство за ауторске пројекте, концепцију и реализацију програма Арт Форума,
  3. Српска енциклопедија, САНУ и Матица српска, том 1, књига 2, стр. 679-680

ljiljanabursac@mts.rs

www.arte.rs/sr/umetnici/ljiljana_bursac-5338/

 

Изложба ће бити отворена до 12.10.2019. сваког дана од 10 до 20 сати, осим недеље.