Простори привида
18.1-5.2.2022.
Ликовна галерија

Радови представљени на изложби Простори привида редефинишу сам медиј слике, крећући се од класичне, штафелајне слике до дигиталне, екранске слике посредоване методом проширене стварности.

Материјалност слика и цртежа је постигнута пажљивим уобличавањем сваког слоја. Мрежаста структура, саздана из бројних потеза који се укрштају, омогућила је транспарентност слојева радова при чему се позадински планови уздижу у равни првих планова. Композиције радова, без класичног средишта на које би се поглед фокусирао, стварају утисак простирања површине радова и ван њихових оквира.

Нецентрализованом употребом бојених облика и акцената нарушено је тежите радова са намером да се у просторима виртуелне реалности употпуни и уравнотежи њихова композиција. Двојака улога представљених облика и акцентата, поред тога што представљају апстраховане елементе из окружења, служе и као кôд/шара за пројектовање виртуелних простора. Медијски идентитет сликарства, као површинског дејства слике на платну, допуњен је боравком у сликарксим просторима симулиране виртуеле реалности у реалном времену. Помоћу VR наочара и апликације AR-gardens постигнуто је комплетно сједињавање посматрача са сликом, обухватајући његово целокупно видно поље. Савремени третман и доживљај медија нам омогућава да образујемо слике по сопственом нахођењу, које можемо стално да мењамо и изнова да откривамо.

Миљан Стевановић 

Биографију уметника можете прочитати овде.

 

Изложба ће бити отворена до 5.2.2022. радним данима од 10 до 20, суботом од 10 до 16 часова.