Vođenje kroz izložbu 5.10. od 18

Razloga nemam, al’ opet sam spreman
Predrag Terzić
20.9-8.10.2022.
Likovna galerija

Razloga nemam, al’ opet sam spreman

Radovi su nastajali tokom 2019. godine do danas, a u sebi sadrže segmente iz sporta (košarke), umetnosti i popularne kulture. Tokom rada na akvarelima, pokušao sam da istražujem momente sa košarkaških utakmica, kasnije da ih spajam sa određenim segmentima iz istorije umetnosti kao i trenucima koji se izdvajaju iz protoka vremena.

Većina akvarela su zapisi iz svakodnevnice koja nas okružuje sa uplivom novonastalih aktuelnih događanja. Kroz radove razmatram na koji način se može objasniti/razumeti današnje okruženje i kako se može uvideti protok vremena i prostora; pitamo se o vremenu i prostoru u eri digitalnog okruženja i ubrzanja, kako se snalazimo i na koji način se držimo određenih formi, a koje se neminovno menja pri svakom novom talasu. U totalnom obilju senzacija kojima smo okruženi pitamo se i kako pronaći određenu informaciju koja nas može dovesti do zdravog razuma i time se spasti od privremenosti. Sva ova pitanja koja se postavljaju daju nam novo osećanje da sve što se dešava nekako lebdi, bez istorijskog određenja, konceptualne definicije i kritičkog prosuđivanja. Takva vrsta paradigme je mesto za delovanje i traženje mogućeg izlaza ili odgovora na postojeće stanje.

Iz tog zbunjenog stanja izvlačimo osećaj da se od nas traži da negujemo vreme koje je osuđeno na ponovnu prošlost i njenu reprodukciju bez ikakve budućnosti. Većina našeg vremena je stanje uronjenosti u naše društvene mreže gde se javlja spektakularna besmislenost, dok sa druge strane unutar umetnosti, koja je jednim delom zasnovana na vremenu, pretvara oskudicu vremena u višak vremena. Ovakvo stanje omogućava da se pojavljuju slike koje se besomučno ponavljaju i time dobijaju na važnosti, a ujedno pojačava se potreba za prošlošću. Međutim, unutar takvog stanja se nešto i menja, pa je potrebno prihvatiti i takve promene, onakve kakve jesu, u svoj svojoj blistavoj trenutnosti. Drugim rečima, ako nema radoznalosti, onda nema ni iznenađenja, a moramo priznati da to onda nije vredno našeg vremena.

Predrag Terzić

Biografiju umetnika možete pročitati ovde.

 

Izložba će biti otvorena do 8.10.2022. radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.