Naslov izložbe „Matine program” inspirisan je dnevnim terminom u bioskopu kada za jeftinije ulaznice možete gledati filmove. On iskazuje ideju o dokolici izmeštenoj od utilitarnih aktivnosti i gradske vreve.

„Matine program”, termin od 9 do 19 časova, mesto zbivanja – bioskop… ili galerija. Na programu su kolaži i crteži. Prekida se sa tradicionalnim vremenom i, kroz mrežu odnosa likova i predmeta, subvertiraju upisana i konstruisana značenja, rodne interpretacije i iskustvo realnog. Stvara se prostor privida koji razobličava iluzornost stvarnog sveta.

Dobro došli na „Matine program”.

Šejma Fere se bavi fenomenima konzumerskog društva i globalizacije. Koristi različite kombinacije narativa, fikcija i brojnih referenci da primeti i zabeleži odnose stvarnog i izmišljenog u savremenom svetu. Njeni radovi su građeni estetikom slobodnih asocijacija i metafore. To su intimne i kompaktne slike bogate detaljima, sa određenom vrstom filmične neizvesnosti.

 

Diplomirala je slikarstvo i grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala je na 30 samostalih i više od 150 grupnih izložbi širom sveta. Dobitnica je posebnog priznanja za slikarstvo Fondacije Onazis, a radovi joj se nalaze u javnim kolekcijama širom sveta. Živi i radi u Beogradu.

 

Izložba je otvorena do 13. oktobra svakog dana od 10 do 20 sati, osim nedelje.