Izložba će biti otvorena do 7. oktobra, svakog dana od 10 do 20 sati (sem nedelje).

Pisati o Olji.

Prva reč je istina.

Voleti istinu* i trpeti bol tražeći je, ako mora, a običino mora, jer traženje istine je borba sa lažima, a borbe, kad su prave, bole. Tako da je druga reč bol. I u zapletu između ta dva pojma, u zapletu koji zapliće i zapliće, zapliće i zapliće, zapliće i zapliće, i uopšte ne pokušava da rasplete, dobro znajući uzaludnost takvog pokušaja, Olivera rađa, ili gnezdi, svoju duboku, uzbudljivu, živu i šaroliku umetnost.

Ne Pokušava Da Rasplete… nije tačno. Naravno da je poenta u rasplitanju. Samo što je u percepciji Oliverine umetnosti rasplitanje povereno nama posmatračima, sa totalnom verom u našu pamet I dobrotu. Oliverino poverenje u svoju publiku je iskupljujuće, jer njena erudicija vrlo precizno pozicionira sve one situacije tokom vekova kada bi angulemi poput njenih, i bez drugih razloga (poput razgovora sa životinjama, na primer), bili dovoljan razlog da je živu spale. Jasna i neogorčena svest o toj činjenici čini Oliverin feminizam kreativnim, neagresivnim i socijalno odgovornim, u smislu vraćanja i čuvanja duboko skrivenih nivoa ljudskih znanja, dok rehabilitacija njihovog značaja i važnosti još uvek čeka da se dogodi.

Dragana Ilić

*Zapravo, verujem da u Oliverinom moralnom univerzumu reč istina i ne postoji, zato što je za nju laž nešto što se događa nekom drugom, što ona posmatra sa sažaljenjem i empatijom, sa distance nekog ko je tu reku davno prešao…

Olivera Parlić rođena je u Beogradu 1971. godine. Diplomirala je 1997. godine na Vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, gde je i magistrirala 2000. godine. Doktorskim umetničkim projektom Eros nemogućih susreta, skulpturalne forme postvarenih osećanja 2014. godine stekla je zvanje DA (Doctor of Arts) na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2010. godine učestvuje u radu nezavisne umetničke asocijacije Treći Beograd. Na Vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu zaposlena od 2005. godine, a od 2010. je u zvanju docenta.