60 GODINA GALERIJE ZADUŽBINE ILIJE M. KOLARCA
PUT U NOVO?

15. april – 10. maj 2024.

Umetnici: Rade Mutapović, Bogdan Đukanović, Konstantinos Patelis Milićević, Milica Babović, Marija Vukotić, Ana Radulović

Kustos izložbe: Tijana Duka

PUT U NOVO?

Šest decenija postojanja i rada obeležavamo izložbom koja predstavlja rad šestoro umetnika mlađe generacije. Galerija Kolarčeve zadužbine ističe važnost pružanja podrške razvoju mladih naraštaja u izgradnji sopstvenog umetničkog puta i usmerenja, ostajući dosledna svojoj osnovnoj programskoj orijentaciji. Izložba, ujedno, mlade autore postavlja pred svojevrstan izazov, a to je nasleđe proteklih decenija koje pamti plejadu izuzetnih stvaralaca.

Idejnim okvirom koji se izgrađuje na relaciji prošlo-buduće otvara se prostor  promišljanju mesta i uloge kojima se Galerija konstituiše u svojoj sadašnjosti.  Upravo u ovakvom značenjskom kontekstu, kontekstu polariteta, ali i težnje za samospoznajom, prilazi se sagledavanju individualnih autorskih poetika.

Izložbom su obuhvaćeni radovi Radeta Mutapovića, Bogdana Đukanovića, Konstantinosa Patelisa Milićevića, Milice Babović, Marije Vukotić i Ane Radulović.

Podvodeći pod koncepcijski okvir šest različitih umetničkih pristupa, izložba njihovom međusobnom sagledavanju prilazi sa tendencijom prepoznavanja sličnosti i razlika na osnovu kojih se uspostavlja njihov međusobni odnos. Ove relacije mogu se posmatrati kroz pojam vremena i prostora, ali i u kontekstu odnosa ličnog i kolektivnog, odnosa čoveka i društva, bića i sveta. Prostor čitanja, ipak, u pavićevskom duhu, ostavljen je otvorenim za intervencije kreativnog čitaoca-posmatrača.

Analizirajući tematske okvire interesovanja, ali i izbor likovnog medija  u kojem oni nalaze svoj izraz, stvaralaštvo šestoro autora navodi na sagledavanje kroz dva dominantna umetnička usmerenja.

Delovanje Radeta Mutapovića, Bogdana Đukanovića i Konstantinosa Patelisa Milićevića odlikuje izražen osećaj za vreme i promišljanje situacije i prilika determinisanih kontekstom društvene realnosti današnjice. Lična percepcija društvene situacije provocira umetnički odgovor, u smeru razvoja individualne i kolektivne svesti i odgovornosti, ali i preispitivanja uloge čoveka kao pojedinca unutar (narušenog) društvenog sistema vrednosti.

(…)

Umetnički rad Milice Babović, Marije Vukotić i Ane Radulović pronalazi zajednički prostor u intimnom i unutrašnjem, u dubinama podsvesnog i introspekciji bića.

(…)

Tijana Duka

 

NEISKAZIVE DIMENZIJE

Snažne i traumatične krize nemilosrdno nam se izručuju u odmičućoj trećoj deceniji veka.  Umetnički domašaji najnovijih suverenih izraza u umetnosti u Srbiji odaju dubine promišljanja i emocija tog iskustva. Objedinjena raznolika i zanosno suverena,  virtuozno ukomponovana i izvedena dela u slikarstvu, u crtanju, skulpturi i objektnosti ističu dela novijih generacija ličnosti koje su završile beogradski Fakultet likovnih umetnosti i u poslednjih nekoliko sezona imale samostalna izlaganja u Galeriji Kolarčeve zadužbine.

Kroz nedvosmislene društvene i ekonomske pritiske, davnašnje ideološke modele i  kolapse liberalnih ohrabrenja, pribežišta njihovog približavanja nude istančane veze i ohrabrenja. Na šezdeset godina od osnivanja markantne galerije Kolarca 2024, spektralna prošlost likovnih izazova tokom proteklih decenija struji sad u posebnosti individualnih izražajnosti. Njihova dragocena sloboda pristupa ohrabruje slike sveta u pronicanju, čime nove umetnosti daju nadu istinski humanije budućnosti.

Nikola Šuica

 

Katalog izložbe možete pogledati ovde

 

Izložba će biti otvorena do 10. 5. 2024. radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.