Master-klas operskog korepetitora Đorđa Nešića biće održan od 8. do 13. januara 2019. godine. Završni koncert će biti održan u nedelju, 13. 1. 2019. u 11 sati u Velikoj dvorani  Kolarčeve zadužbine.

Kotizacija za polaznike iznosi 20 evra (u dinarskoj protivrednosti) za aktivne, i 10 evra za pasivne učesnike. Kotizaciju i prijave će primati Centar za muziku Kolarca. Prijave se primaju do 21.12.2018.  na adresu  czm@kolarac.rs.

Učesnici su samostalno odgovorni za sve troškove putovanja, smeštaja i ishrane za vreme kursa.

Na master-klasu će se raditi na operskom repertoaru svih vremenskih perioda. Dodatni materijal u vidu operskih ansambala za moguću izvedbu na završnom koncertu će biti zadat posle biranja učesnika. Mlade pijaniste, zainteresovane za korepeticiju pevača, takođe ohrabrujemo da se prijave.

Za prijavu, pevači i pijanisti se mole da pošalju kratku biografiju i dva snimka operskih arija ili solo pesama, (pijanisti mogu poslati i snimke solo komada, a za sve su posebno poželjni linkovi sa YouTube) na adresu czm@kolarac.rs  sa naznakom Za kurs Đ. Nešića. Preko primljenih prijava i priloženih snimaka biće izabrani učesnici do kraja decembra 2018. Rok za prijave je 21.12.2018. Uzrast učesnika master-klasa se obično kreće od naprednih srednjoškolaca do nedavno diplomiranih mladih profesionalaca. Izabrani učesnici master-klasa će biti zamoljeni da što pre uplate kotizaciju za master-klas na račun Kolarca, a najkasnije do 7. 1. 2019.

Biografija

Umetnost pijaniste Đorđa Nešića je od strane kritičara opisana kao “smela”, “osećajna” i “suptilno virtuozna”. Njegova karijera uključuje resitale, koncerte i kamerno muziciranje. Nedavno je nastupio na koncertu “Putovanje kroz muziku Srbije” u Vajl sali Karnegi hola u Njujorku, i u Beogradu u galerijama Artget i SANU. Član je ansambla Opera Saratoga, sa kojom je izdao prvi kompletan snimak opere “Kolevka će se ljuljati” Marka Blicstajna. Neposredno pre toga je u Brazilu održao koncert povodom proslave 80. godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Brazila. Korepetirao je majstorski kurs u Karnegi holu sa meco-sopranom Džojs Di Donato. Skori nastupi su zabeleženi na godišnjoj konferenciji Opera Amerika u San Francisku, majstorski kurs i koncerti na Kolarcu, javno izvođenje za Američki nacionalni radio, u Kenedi centru u Vašingtonu i Asolo teatru u Sarasoti. Đorđe je snimio kolekciju solo pesama za organizaciju Opera Amerika, predstavljen je na serijalu “Zvezde budućnosti” festivala Ravinija u Čikagu, i snimio je za televiziju i DVD emisiju “This Little Light of Mine” sa sopranom Adrien Danrič, koja je dobitnik lokalne Emi nagrade. Takođe je svirao u Linkoln centru, Ujedinjenim nacijama, Man umetničkom centru u Filadelfiji, Fudži tv Japan, snimio mnogobrojne emisije za Američki nacionalni radio. Učestvovao je na festivalima Tanglevud, Aspen, Saratoga Opera, Glimerglas opera, Hjuston opera, Grinič festival.

Đorđe Nešić je profesor na univerzitetu Karnegi Melon u Pitsburgu, član je Umetničke globalne fondacije bazirane u Ženevi.  Živi u Njujorku. Za više podataka, posetite: djordjenesic.com