Centar za muziku Kolarca organizuje master klas operskog korepetitora Đorđa Nešića, u terminu od 20. do 24. maja 2024. godine.

Završni koncert će biti održan 25. maja 2024. u 16 časova u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

Kotizacija za polaznike iznosi 12.000 dinra za aktivne i 8.000 za pasivne učesnike. Kotizaciju i prijave će primati Centar za muziku Kolarca. Prijave možete poslati do 1. 5. 2024. na adresu czm@kolarac.rs.

Učesnici su samostalno odgovorni za sve troškove putovanja, smeštaja i ishrane za vreme kursa.

Na master klasu će se raditi na operskom repertoaru svih vremenskih perioda. Dodatni materijal u vidu operskih ansambala za moguću izvedbu na završnom koncertu će biti zadat posle izbora učesnika. Mlade pijaniste/dirigente, zainteresovane za korepeticiju pevača takođe ohrabrujemo da se prijave.

Za prijavu, pevači i pijanisti/dirigenti se mole da pošalju kratku biografiju i dva snimka operskih arija ili solo pesama (pijanisti mogu poslati i snimke solo komada, a za sve su posebno poželjni linkovi sa Jutjuba) na adresu czm@kolarac.rs.

Na osnovu primljenih prijava i priloženih snimaka biće izabrani učesnici. Rok za prijave je 1. 5. 2024. Uzrast učesnika master klasa se obično kreće između naprednih srednjoškolaca i nedavno diplomiranih mladih profesionalaca.

Biografija

Kirtičari opisuju umetnost Đorđa Nešića kao „smelu“, „osećajnu“ i „suptilno virtuoznu“. Tokom sezone 2023-24, nastupiće kao dirigent operskih projekata Lažna baštovanka (Mocart), Svadba (Sokolović) i Car Atlantisa (Ulman). Njegova karijera uključuje resitale, koncerte i kamerno muziciranje. Nedavno je nastupio na koncertu „Putovanje kroz muziku Srbije“ u Vajl sali Karnegi hola u Njujorku, i u Beogradu u galerijama Artget i SANU. Član je ansambla Opera Saratoga sa kojom je izdao prvi kompletan snimak opere „Kolevka će se ljuljati“ Marka Blicstajna. Neposredno pre toga je u Brazilu održao koncert povodom proslave 80. godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Brazila. Korepetirao je majstorski kurs u Karnegi holu sa meco-sopranom Džojs Di Donato. Skori nastupi su zabeleženi na godišnjoj konferenciji Opera Amerika u San Francisku, majstorski kurs i koncerti na Kolarcu, javno izvođenje za Američki nacionalni radio, u Kenedi centru u Vašingtonu i Asolo teatru u Sarasoti. Đorđe je snimio kolekciju solo pesama za organizaciju Opera Amerika, predstavljen je u serijalu „Zvezde budućnosti“ festivala Ravinija u Čikagu, i snimio je za televiziju i DVD emisiju „This Little Light of Mine” sa sopranom Adrien Danrič, koja je dobitnik lokalne Emi nagrade. Takođe je svirao u Linkoln centru, Ujedinjenim nacijama, Man umetničkom centru u Filadelfiji, Fudži tv Japan, snimio mnogobrojne emisije za Američki nacionalni radio. Učestvovao je na festivalima Tanglevud, Aspen, Saratoga opera, Glimerglas opera, Hjuston opera, Grinič festival.

Đorđe Nešić je profesor opere na konzervatorijumu Menhetn u Njujorku (Manhattan School of Music). Za više podataka posetite link.