MERITA – mesto susreta kamerne muzike, kulturnog nasleđa i talenata jeste onlajn i oflajn platforma koja povećava vidljivost i cirkulaciju novih evropskih gudačkih kvarteta kroz inovacije i poboljšanje održivosti muzičke industrije povećavajući pristup i učešće u kulturnim aktivnostima koje promovišu evropsku kulturnu baštinu jačanjem veza između lokalne i evropske kulture, i između onlajn i oflajn angažovanja.

Pobednik Kreativne Evrope – Evropske platforme 2021. i sufinansiran od strane Evropske unije, razvoj projekta traje tri godine i vodi ga 17 kulturnih institucija iz 12 evropskih zemalja. Uključuje 38 gudačkih kvarteta sa ukupno 152 umetnika.

Putem digitalne platforme, MERITA će predstaviti umetnike, predstaviti mesta kulture i istorijske kuće, obrazovne materijale, umrežavanje i sadržaje za javnost, panel aktivnosti onlajn i uživo, odnosno treninge, umetničke rezidencije, transnacionalnu i međunarodnu cirkulaciju mladih umetnika, studije i istraživanja.

Platforma takođe omogućava da se nova publika približi klasičnoj muzici i mestima od istorijskog interesa. Cilj je da postane referentna tačka za (mlade) kamerne muzičare, čineći osnovu za novi i trajni poslovni model.

Kolarčeva zadužbina je jedan od 17 partnera iz 12 evropskih zemalja.

Više o projektu možete pročitati ovde.

********************************************

Rok za prijavu učešća u projektu MERITA je istekao.

Primili smo ukupno 61 prijavu profesionalnih gudačkih kvarteta koji dolaze iz 27 evropskih zemalja: Albanije, Austrije, Belgije, BiH, Bugarske, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Irske, Italije, Letonije, Luksemburga, Norveške, Poljske, Portugala, Rumunije, Srbije, Slovačke, Španije, Holandije, Turske, Ukrajine.

Umetnički odbor MERITA izabraće 38 gudačkih kvarteta koji će učestvovati u projektu.

Rezultati će biti objavljeni u sredu 1. februara 2023.

Detaljnije informacije su ovde.

*******************************************

REZULTATI KONKURSA

Od 60 pristiglih prijava iz 27 zemalja izabrano je 38 gudačkih kvarteta koji će učestvovati u aktivnostima projekta Merita.

Spisak kvarteta možete pogledati ovde.

*******************************************

MERITA PLATFORMA JE SADA ONLAJN

Novi evropski međunarodni projekat MERITA je pokrenut i zvanična veb stranica MERITA – mesto susreta kamerna muzika, kulturno nasleđa i talenata je od 28. jula 2023. dostupna onlajn. Glavni cilj projekta je povećanje vidljivosti i mobilnosti novih profesionalnih evropskih gudačkih kvarteta, što predstavlja važan korak napred za evropsku muzičku industriju.

Digitalna platforma je središte svih aktivnosti projekta MERITA, to je referentna oblast i promotivni kanal za umetnike, za predstavljanje mesta kulture i istorijskih kuća, mapiranje profesionalaca, distribuciju materijala za obuku i sadržaja za javnost, umrežavanje kulturnih organizacija širom Evrope.

MERITA odgovara na nove potrebe muzičke industrije povećanjem pristupa i učešća u kulturnim aktivnostima van velikih gradova, promocijom evropskog kulturnog nasleđa i jačanjem veza između lokalnih i međunarodnih kultura, približavanjem nove publike klasičnoj muzici na mestima od velikog umetničkog interesa.

Otkrijte više o projekta MERITA, njenim kvartetima i istorijskim kućama!

*OTKRIJTE PLATFORMU MERITA*

www.meritaplatform.eu

*****************************************

Koncert Gudačkog kvarteta Malion

Petak, 5. april 2024. u 19

Kaštel Ečka

Detaljnije – ovde

 

 

foto utisci sa koncerta