MERITA – mesto susreta kamerne muzike, kulturnog nasleđa i talenata jeste onlajn i oflajn platforma koja povećava vidljivost i cirkulaciju novih evropskih gudačkih kvarteta kroz inovacije i poboljšanje održivosti muzičke industrije povećavajući pristup i učešće u kulturnim aktivnostima koje promovišu evropsku kulturnu baštinu jačanjem veza između lokalne i evropske kulture, i između onlajn i oflajn angažovanja.

Pobednik Kreativne Evrope – Evropske platforme 2021. i sufinansiran od strane Evropske unije, razvoj projekta traje tri godine i vodi ga 17 kulturnih institucija iz 12 evropskih zemalja. Uključuje 38 gudačkih kvarteta sa ukupno 152 umetnika.

Putem digitalne platforme, MERITA će predstaviti umetnike, predstaviti mesta kulture i istorijske kuće, obrazovne materijale, umrežavanje i sadržaje za javnost, panel aktivnosti onlajn i uživo, odnosno treninge, umetničke rezidencije, transnacionalnu i međunarodnu cirkulaciju mladih umetnika, studije i istraživanja.

Platforma takođe omogućava da se nova publika približi klasičnoj muzici i mestima od istorijskog interesa. Cilj je da postane referentna tačka za (mlade) kamerne muzičare, čineći osnovu za novi i trajni poslovni model.

Kolarčeva zadužbina je jedan od 17 partnera iz 12 evropskih zemalja.

Više o projektu možete pročitati ovde.

********************************************

Rok za prijavu učešća u projektu MERITA je istekao.

Primili smo ukupno 61 prijavu profesionalnih gudačkih kvarteta koji dolaze iz 27 evropskih zemalja: Albanije, Austrije, Belgije, BiH, Bugarske, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Irske, Italije, Letonije, Luksemburga, Norveške, Poljske, Portugala, Rumunije, Srbije, Slovačke, Španije, Holandije, Turske, Ukrajine.

Umetnički odbor MERITA izabraće 38 gudačkih kvarteta koji će učestvovati u projektu.

Rezultati će biti objavljeni u sredu 1. februara 2023.

Detaljnije informacije su ovde.

*******************************************

REZULTATI KONKURSA

Od 60 pristiglih prijava iz 27 zemalja izabrano je 38 gudačkih kvarteta koji će učestvovati u aktivnostima projekta Merita.

Spisak kvarteta možete pogledati ovde.