U Kolarčevoj zadužbini 29. septembra predstavljena je nova koncertna sezona i saopšteno da su obezbeđena sredstva za kupovinu novog klavira.

Okupljene je na konferenciji za novinare pozdravila upravnica Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević, a potom su se obratile Ana Simić Pavlović iz Telekoma Srbije i Mirjana Lazarević, rukovodilac Centra za muziku Kolarčeve zadužbine.

Ana Simić Pavlović je ocenila da je ovogodišnji program izuzetan. „Ima dosta instrumenata od klavira, violine, a poseban akcenat i meni zadovoljstvo što ću imati priliku da uživo čujem Ivu Pogorelića. Uživajte u našem Svetu muzike i  vidimo se na koncertima“, poručila je ona.

Mirjana Lazarević je zahvalila predstavnicima MTS-a, ali i predstavnicima Ministarstva kulture i Gradskog sekretarijata za kulturu koji podržavaju programe Centra za muziku.

Lazarević je takođe istakla da su obezbeđena sredstva za kupovinu novog klavira. „Vest je da su obezbeđena sredstva za kupovinu novog Stenveja, da će klavir birati Ivo Pogorelić i da će do kraja godine taj klavir biti u našoj sali. Ne znamo tačan datum, termin isporuke ne zavisi od nas. Eto, to je lepa vest da smo sredstva za kupovinu klavira prikupili delom od donacija, a ostatak na konkursu Ministarstva pravde“, dodala je ona.

Najavljujući treću sezonu ciklusa Kolarac tvoj svet muzike, koji Centar za muziku organizuje u saradnji sa MTS-om, Mirjana Lazarević je rekla da će beogradska publika imati priliku da sluša pet izuzetno ekskluzivnih i raznovrsnih koncerata.

Od vokalnog ansambla koji izvodi ranu muziku, preko solističkog nastupa Ive Pogorelića, tradicionalnog koncerta Nemanje Radulovića i klasičnog klavirskog trija, sve do kontroverznog violiniste Žila Apapa koji ukršta muzičke pravce i stilove uz duo Meduoteran.

Utorak, 14. novembar 2017.

Capella Cracoviensis (Poljska)

(vokalni ansambl)

dirigent , orgulje/ čembalo

Jan Tomaš Adamus

Program

Mendelson,Monteverdi, Šimanovski, Pert, Zielenski

Capella Cracoviensis je profesionalni ansambl koji čine mešoviti hor i simfonijski orkestar sa sedištem u Krakovu u Poljskoj. Ansambl je formirao 1970. godine kompozitor  Stanislav Galonski (rođen 1936), koji je bio prvi direktor i generalni direktor dugi niz godina. Capella Cracoviensis specijalizovana je za ranu muziku, renesansnu polifoniju, poljski barok i klasičnu kamernu muziku koju izvode na instrumentima iz epohe. Redovnim nastupima u mnogim svetski poznatim dvoranama su potvrdili svoj status jednog od najistaknutijih poljskih ansambala na ranim instrumentima.

Ponedeljak, 18. decembar 2017.

Ivo Pogorelić, klavir

Program

M.Klementi Sonatina Ef dur,op 36, br. 4

J.Hajdn  Sonata De dur, Hob XVI:37

L.van Betoven Sonata br 23,ef mol, op. 57 Appassionata

F.Šopen Balada br 3, As dur, op. 47

F.List Transcedentalne etide br 10, 8 & 5

M.Ravel La Valse

Jedan od najintrigantnijih pijanista današnjice, Ivo Pogorelić se vraća u Beograd , posle skoro trideset godina od poslednjeg nastupa. Ekskluzivan solistički nastup ovog izvanrednog pijaniste pobuđuje veliku pažnju publike iz cele zemlje i sigurno će biti jedan od najvažnijih muzičkih događaja u 2017. godini.

Nedelja, 4. februar 2018.

Nemanja Radulović & Double Sens

Program: naknadno

Nemanja Radulović i orkestar Double Sens na koncertu kojim se obeležavaju dva rođendana – tradicionalno Dan Velike dvorane Kolarčeve zadužbine i 10 godina ansambla Double Sens.

Pre beogradskog, predviđen je isti koncert i u Parizu tako da orkestar, koji čine muzičari iz Francuske i Srbije, obeležavaju ovaj jubilej na dva mesta a Nemanja, kao i mnogih prethodnih godina,  nastupa u okviru obeležavanja 4. februara.

Posebnost ovog koncerta je što će ovo biti promocija novog kompakt diska koji su za Dojče gramofon snimali u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine i čiji izlazak se očekuje tokom jeseni 2017.

Utorak, 6. mart 2018.

Klavirski trio GELIUS (Minhen)

Mikaela Gelius, klavir

Sreten Krstić, violina

Mihael Hel, violončelo

Program Hajdn, Smetana, Babađanijan, Šenfild

Klavirski trio predvođen našim proslavljenim violinistom,Sretenom Krstićem koji je koncertmajstor Minhenske filharmonije, gostuje prvi put u Beogradu sa izuzetno zanimljivim i retko izvođenim programom

Ponedeljak, 23. april 2018.

Giles Apap & Meduoteran

The New World

Žil Apap, violina

Srđan Vukašinović, harmonika

Tajlan Arikan, baglama

Apapove interpretacije idu od klasike ka popularnoj muzici, a slavni Jehudi Menjuhin, njegov profesor, opisao ga je kao “prototipa” violiniste za 21. vek, budući da ga je proslavio poseban talenat za kombinovanje klasičnog repertoara s raznolikim muzičkim stilovima tradicionalnih melodija iz različitih krajeva sveta. U saradnji sa duom Meduoteran, koji čine harmonika i baglama, nude publici jedinstveno ukrštanje muzičkih stilova, pravaca i muzičkih tema.