Ciklus tribina: Kulturna diplomatija Srbije
Kulturno nasleđe u funkciji kulturne diplomatije i kulturalne provokacije:

Ponedeljak, 19. novembar, 18 časova, Kolarčeva zadužbina – Mala sala

Učesnici: Mileta Prodanović, Tijana Palkovljević Bugarski, Višnja Kisić i Vesna Marjanović
Urednik i moderator: Milena Dragićević Šešić

 

Program se organizuje u saradnji sa UNESKO katedrom za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu i uz podršku Misije OEBSa u Srbiji.

 

Kulturno nasleđe svake zemlje predstavlja temelj njenog identiteta, oslonac za razvoj njene savremene kulture i utiče na pozicioniranje zemlje u regionalnim, evropskim i svetskim okvirima.

No nasleđe može biti i zajedničko i konfliktno, upotrebljavano i zloupotrebljavano, ignorisano i zaboravljeno, posebno kad je vezano za negativnu prošlost. Dnevno-politički interesi često diktiraju šta se i kako proglašava nasleđem, a šta se briše iz kolektivnog sećanja. Debata će nastojati da pokrene razgovor o brojnim pitanjima vezanim za korišćenje nasleđa u kulturnoj diplomatiji. Kako savremena srpska diplomatija koristi sopstveno nasleđe u izgradnji željenog imidža zemlje? Da li ono može biti oslonac procesima evropskih integracija? Koliko nasleđe može doprineti borbi protiv globalizacije i homogenizirajućih procesa u međunarodnoj kulturnoj saradnji? Da li srpsko kulturno nasleđe u susednim zemljama može biti most saradnje koji otvara procese i savremenih političkih i širih javnih razgovora (Mađarska, Rumunija…)? Koliko zajedničko kulturno nasleđe kraljevine Jugoslavije i socijalističko nasleđe mogu biti aktivan činilac savremenih procesa pomirenja u regionu? Da li i koliko se nasleđe može zloupotrebljavati u političkom diskursu? Koliko populistički politički diskurs i u svetu i kod nas zloupotrebljava disonantno nasleđe? Koja je uloga naše diplomatije kroz međunarodne organizacije, od UNESKO-a do Saveta Evrope? Kakav je značaj evropskih nagrada za muzej godine ili značajne prakse zaštite i medijacije kulturnog nasleđa?

Na koji način kulturna diplomatija uključuje u svoje procese napore javnog institucionalnog sektora kulture, nevladinih organizacija ali i privatnog sektora, da se postojeći projekti, programi i kulturna ostvarenja promovišu u svetu?

 

To su tek neka od pitanja kojima se otvara tema razgovora o značaju kulturnog nasleđa u kulturnoj diplomatiji Srbije.

Na tribini će govoriti prof. dr umetnosti Mileta Prodanović, rektor Univerziteta umetnosti, slikar i književnik; dr Tijana Palkovljević-Bugarski, direktorka Galerije Matice srpske; dr Višnja Kisić, generalna sekretarka Evropa nostra – Srbija i docentkinja saradnica UNESKO katedre UU; Vesna Marjanović, poslanica Skupštine Srbije, izvestilac Saveta Evrope za pitanja kulture i kulturnog nasleđa. Urednica i moderatorka programa je dr Milena Dragićević Šešić, šef UNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu i direktorka Instituta za pozorište film, radio i televiziju Fakulteta dramskih umetnosti.

Ciklus tribina o kulturnoj diplomatiji Srbije koji će se održati do kraja ove godine organizuju Kolarčeva zadužbina u saradnji sa Univerzitetom umetnosti u Beogradu, a uz podršku Misije OEBSa u Srbiji.

Inicijativa za organizaciju ovog ciklusa tribina o kulturnoj diplomatiji Srbije potiče sa UNESKO Katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu, koja u ovoj godini obeležava 15 godina rada i međunarodne saradnje sa vodećim institucijama u oblasti kulture i obrazovanja.