Ciklus tribina: Kulturna diplomatija Srbije:
KNjIŽEVNOST I KNjIGA U KULTURNOJ DIPLOMATIJI SRBIJE
Utorak, 16. oktobar, 18 časova, Kolarčeva zadužbina – Sala “Josif Pančić”

Pozdravna reč: ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS u Srbiji
Učesnici: Darko Tanasković, Vida Ognjenović, Zoran Hamović, Gojko Božović
Urednik i moderator: Ljiljana Rogač Mijatović

 

U susret Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga, u utorak 16. oktobra u Kolarčevoj zadužbini od 18 sati održaće se tribina o ulozi književnosti i knjige u kulturnoj diplomatiji Srbije.

Knjiga predstavlja pravi put do kulturnog dijaloga, na šta ukazuju i bogata srpska književna tradicija i mnogi primeri savremenih književnih dela. Prevođenje književnosti je među prvim oblicima kulturne diplomatije kojim se pokazuje kulturna otvorenost i jačaju kulturne veze među narodima. Danas se književni prevodi iz Srbije nalaze se na samom vrhu projekata međunarodne saradnje u kulturi koji su podržani evropskim fondovima.

Gde je mesto knjige i književnosti u savremenom pejzažu kulturne diplomatije Srbije? Koje uspešne priče književne diplomatije Srbija baštini? Kakvi su izazovi za razvoj međunarodne saradnje na polju književnosti i kakva je uloga književnih udruženja u tom smislu? Šta su glavni izazovi za predstavljanje Srbije na međunarodnim književnim manifestacijama? Koja je uloga medija u promociji vrhunske književnosti i ostvarenja autora iz Srbije u svetu? Na koji način su pozicionirani književni stvaraoci i akteri književne produkcije? Kakvi podsticaji izdavaštvu su potrebni u kontekstu razvoja kulturne industrije Srbije? To su neka od pitanja kojima se otvara tema razgovora o značaju književnosti i knjige u kulturnoj diplomatiji Srbije.

Tribinu, na kojoj će govoriti prof. dr Darko Tanasković, orijentalista, diplomata i književnik; Vida Ognjenović, književnica, rediteljka i diplomata; Zoran Hamović, direktor i glavni i odgovorni urednik IK Klio; Gojko Božović, pesnik, književni kritičar, osnivač i glavni urednik IK Arhipelag, otvoriće ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS u Srbiji. Urednica i moderatorka programa je dr Ljiljana Rogač Mijatović, viša naučna saradnica Instituta za pozorište film radio i televiziju Fakulteta dramskih umetnosti.

Ciklus tribina o kulturnoj diplomatiji Srbije koji će se održati do kraja ove godine organizuju Kolarčeva zadužbina u saradnji sa Univerzitetom umetnosti u Beogradu, a uz podršku Misije OEBSa u Srbiji.

Inicijativa za organizaciju ovog ciklusa tribina o kulturnoj diplomatiji Srbije potiče sa UNESKO Katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu, koja u ovoj godini obeležava 15 godina rada i međunarodne saradnje sa vodećim institucijama u oblasti kulture i obrazovanja.