Mala sala Kolarčeve zadužbine

Učestvuju:
Tamara Džamonja
Mirjana Divac Jovanović
Ivanka Dunjić Jovanović
Aleksandar Dimitrijević
Ljubomir Erić ‡

 

Prethodna izdanja, koja je samostalno priređivao profesor Ljubomir Erić, postala su standardan nastavni izvor kako u Srbiji tako i širom bivše Jugoslavije. Novo izdanje, u koje se kao priređivač uključuje i Aleksandar Dimitirijević, donosi nova poglavlja i uključuje nova saznanja u već postojeća. Najistaknutiji domaći stručnjaci i nekadašnji beogradski studenti koji sada predaju u Londonu, Sent Luisu i Sidneju, okupili su se da bi prikazali najvažnije trendove u psihoanalitičkim, kognitivno-bihevioralnim, odnosno grupnim i porodičnim pristupima psihoterapiji. Svako poglavlje doneće definiciju, istorijat i osnovne elemente svakog od pravaca, a posebna pažnja biće posvećena etičkim standardima i istraživačkim potvrdama efikasnosti psihoterapijskih tretmana.

Ljubomir Erić, psihijatar i psihoanalitički psihoterapeut, dugogodišnji profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu. Osnovne oblasti rada: izučavanje stanja straha, seksualnih poremećaja i psihopatologije kasne adolescencije, kao i primena psihoanalitičke psihoterapije u lečenju ovih poremećaja. Bavi se i izučavanjem psihologije i psihopatologije likovnog stvaralaštva. Autor je više od sto pedeset stručnih i naučnih radova, kao i dvadeset monografija, knjiga i udžbenika.

Aleksandar Dimitrijević, klinički psiholog i psihoanalitičar, doktorirao je i radio kao docent na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, a od 2014. predaje na Internacionalnom psihoanalitičkom univerzitetu u Berlinu, gde radi i kao psihoterapeut u privatnoj praksi. Priredio je deset knjiga, među kojima je poslednja “Ferenczi’s Influence on Contemporary Psychoanalytic Traditions”, a sledeća “Silence and Silencing in Psychoanalysis”.