Ponedeljak 11.2.

Mala sala u 19.30
Učestvuju: Latinka Perović, Irina Subotić, Radoman Kanjevac, Zoran Hamović i autor

U saradnji sa Izdavačkom kućom CLIO

 

U ovoj knjizi nalazi se izbor iz zaostavštine višedecenijskog serijala radiofonske emisije ,,Govori da bih te video”.
Autor je sačuvao istorijske snimke, kao što su bili snimci za vreme bombardovanja, koji, sada u knjizi, postaju doživljaji koji pokrivaju ne samo ceo XX vek već i široke prostore Balkana, pa i Evrope. Ispričane živim jezikom, ove ispovesti nas pozivaju da im se vraćamo i da paralelno pratimo različite životne puteve i neobične sudbine kojima je protkana naša istorija.

Knjiga Dragoslava Simića izbor je iz bogate zaostavštine višedecenijskog serijala radiofonske emisije „Govori da bih te video“.

Razgovore sa sagovornicima autor je snimao godinama, na različitim mestima u svetu. Sačuvao je istorijske snimke priča znamenitih osoba sa Balkana, iz Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, Južne Amerike i Australije.

„Imao sam tu sreću da u životu radim posao koji volim i da me radoznalost u potrazi za temama emisija koje sam pripremao za dokumentarni radio nije napuštala. Ideja o pričama nastalim na osnovu usmene istorije začela se u mojoj novinarskoj beležnici još osamdesetih godina prošlog veka. Ova knjiga je čekala više od deset godina da bude objavljena“, rekao je Simić.

Godine 2009. godine osnovao je sajt „Audio i foto arhiv“ na kojem se mogu pronaći dokumentarne radio emisije, fototeke, istraživački rad u oblasti radiofonije, književni tekstovi i novinski zapisi Dragoslava Simića.

Dragoslav Simić pokretač je i autorske edicije dokumentarnih emisija u 100 naslova „Knjige koje govore“, o ljudima i događajima iz političke i kulturne istorije Jugoslavije i Srbije u XX veku.