Mala sala, ponedeljak 11. 12. u 12 sati.

Učestvuju: bivši učenik gimnazije i upravnik Zadužbine Ilije M. Kolarca Jasna Dimitrijević, direktor gimnazije Ivan Ružičić i prof. dr Vladimir Dimitrijević, profesor srpskog jezika i književnosti i priređivač knjige

Gimnazija u Čačku je osnovana i počela sa radom u jesen daleke 1837. godine. Naime, Vuk Karadžić je još 1832. godine pisao Milošu Obrenoviću da bi valjalo u Srbiji, pored Velike škole, osnovati još tri škole i to jednu u istočnoj, jednu u zapadnoj i jednu u centralnoj Srbiji. Tako su 1837. godine i počele sa radom gimnazije u Šapcu, Zaječaru i Čačku. Tako je Gimnazija u Čačku prisutna u istoriji srpske prosvete od samog početka modernog obrazovanja u Srbiji.

Ove godine, u periodu od 18. septembra do 13. oktobra, Gimnazija u Čačku je nizom aktivnosti obeležila svoj veliki jubilej, 180 godina od osnivanja škole. U četiri nedelje, tj. za 20 radnih dana bilo je 13 različitih događaja koji su imali za cilj da podsete sadašnju generaciju učenika, ali i javnost u Čačku i Srbiji na znamenite učenike i profesore škole, ali i da pokažu da škola i sada, na početku 21. veka, i dalje stvara znamenite učenike. Kruna ove proslave bila je svečana Akademija, koja je održana 13. oktobra 2017. godine u Domu kulture u Čačku, na kojoj je, pored mnogobrojnih gostiju, bio i Nj.S. Patrijarh srpski, gospodin Irinej, kao bivši učenik škole. Tom prilikom Nj.S. se obratio bivšim i sadašnjim profesorima i učenicima škole i čestitao ovaj veliki jubilej školi, Gradu Čačku i čitavoj Srbiji.

Inače, jedan od događaja po kome će biti upamćen ovaj jubilej je i objavljivanje knjige „Kuća naše mladosti“. Naime, u Gimnaziji u Čačku postoji redovna izdavačka delatnost, od 1896. se objavljuje godišnji Izveštaj, od 2005. godine školski list „Gimnazion“, a 2013. smo pokrenuli ediciju „Gimnazijski istočnici“. Ova edicija ima za cilj da sačuva od zaborava ljude i događaje koji su vezani za našu školu. Ta prva knjiga „Ptico, dovešću te do reči“, posvećena je bivšem profesoru škole Bošku Ćaloviću. Ova druga knjiga „Kuća naše mladosti“ govori o sećanjima profesora i učenika na školu koja do sada nisu zabeležena.

Direktor škole,

Ivan Ružičić, profesor