Razgovor o knjizi JOVANA BABIĆA “OGLEDI O ODBRANI”

Utorak 19.3.

Mala sala 19.30

 

Nagrada „Nikola Milošević“ Radio Beograda 2 za najbolju knjigu u 2018. iz oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije

 

Učestvuju:
prof. dr Iva Draškić Vićenović, predsednik žirija,
prof. dr Dragan Prole, član žirija,
prof. dr Slaviša Orlović, urednik,
Radoman Kanjevac, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2
i prof. dr Jovan Babić, autor

 

U saradnji sa Radio Beogradom 2

 

 

Centralna tema knjige koja je pred nama jeste odbrana u nekim od njenih mnogih razuđenih i različitih vidova. Razuđenost i raznolikost vidova odbrane odražava veličinu i složenost života koji predstavlja ogroman, potencijalno beskrajan, prostor za nastanak, razvoj i trajanje najrazličitijih vrednosti koje sve mogu postati cilj i predmet odbrane. Život, kao delatnost postavljanja ciljeva i pokušaja njihovog ostvarenja, jeste dinamičan proces zasnovan na slobodi da se – mogućnošću da se ciljevi uopšte mogu postavljati (da se mogu hteti) i eventualno možda ostvariti – učini da u svetu postoji nešto čega inače ne bi bilo i što, onda, ako uspemo da ga ostvarimo nama ne samo pripada kao nešto „naše” nego i proizvodi kao „nas” koji su, u onom što stvarno jesu tako postali realni činioci u inventaru sveta.

www.slglasnik.com

 

 

 

 

Jovan Babić (1951), profesor etike na Filozofskom fakultetu u Beogradu i gostujući profesor filozofije na Portland State University, SAD. Predmet „Primenjena etika: bieotika“ drži na poslediplomskim studijama. Autor je knjiga Kant i Scheler (1986), Moral i naše vreme (1998, 2. izd. 2005), i Uvod u poslovnu etiku (2000), kao i brojnih članaka i studija u domaćim i stranim časopisima. Organizator serije konferencija ILECS (International Law and Ethics Conference Series), koja traje od 1997. do danas. Urednik je edicije „Primenjena etika“ koju izdaje Službeni glasnik Srbije. Jovan Babić je angažovan je na projektu Ministarstva prosvete i nauke “Bioetički aspekti: moralno prihvatljivo u biotehnološki i društveno mogućem”.

Biografija prof. dr Jovana Babića