Tribina povodom deset godina od prvog izdanja “Crvene knjige” K.G. JungaPre deset godina, kada je po prvi put izašla iz štampe, Jungova Crvena knjiga, odnosno Liber Novus, pred čitaocima su se našla duboka lična (kasnije ćemo videti, i kolektivna) previranja koja je autor proživljavao tokom par decenija, stvarajući potpuno novi pogled na svest, nesvesno i njihove moguće interakcije. Naziv Jungove knjige je ustvari Liber Novus (Nova knjiga). Nazvana je Crvenom, zbog kožnih korica te boje. Njeno objavljivanje, oktobra 2009. godine je uzburkalo stručnu i širu javnost, tekstom „Sveti gral nesvesnog” kojom je najavljena u magazinu Njujork tajms, potom izlaganjem originala knjige u Rubin i Hamer muzejima (Njujork) i u Kongresnoj biblioteci (Vašington). Već tokom prve godine je rasprodato preko 60.000 primeraka na engleskom jeziku i prevedena je na više drugih.
Liber Novus (Nova knjiga) sadrži zapise, crteže i slike Jungovog suočavanja sa sadržajima nesvesnog. Njegova upoznavanja sa istim. Interpretaciju. I konačno, prikazuje transformaciju njegove ličnosti, ali i skicu nove teorije, analitičke psihologije.

Mala sala u 19.30
Ulaz slobodan

Učestvuju jungovski analitičari: Žanet Prinčevac de Villablanka, Velimir B. Popović,  Mari Stajn (Murray Stein, putem skajpa, na engleskom jeziku) i vajarka Julijana Protić, sa Fakulteta za primenjene umetnosti koja će govoriti o slikovnom izrazu zastupljenom u knjizi. Biće predstavljena i Jungova Crvena knjiga: Uvod u čitanje i razgovor sa Mari Stajnom, knjiga autorke Žanet Prinčevac de Villablanka.