Ciklus PUTOPISI

 

Četvrtak, 14. 12. 2017. u 18 sati

SVETA PLANINA KAJLAŠ –

Hodočašće Na Tibet

Četvrtak, 21. 12. 2017. u 18 sati

TASILIJA: PEĆINSKO SLIKARSTVO SAHARE

Put u središte pustinje

Predavač
Prof. dr Milan P. Rakočević,

arhitekta

Mala sala Kolarčeve zadužbine

Ulaz slobodan

SVETA PLANINA KAJLAŠ –
Hodočašće Na Tibet

Malo je mesta na svetu koja se mogu uporediti sa misterioznom, prelepom i potpuno izolovanom planinom Kajlaš koja leži duboko skrivena u udaljenom i pustom predelu zapadnog Tibeta, iza ogromnog planinskog venca Himalaja, na jednom od najviših i najusamljenijih mesta na Planeti. Planina Kajlaš je podjednako poštovana od vernika hinduista, budista, džainista i poklonika stare tibetske religije bon.

Pešačenje oko Kajlaša je put dug 54 kulometra na visini od preko 5500 metara nadmorske visine i traje tri dana i noći. Taj podvig se tumači kao ispunjenje punog kruga jednog životnog ciklusa od rađanja, preko odrastanja do smrti što hodočasniku obezbeđuje oprost svih grehova počinjenih u jednom ovozemaljskom životu…

Predavanje je propraćeno sa oko 150 fotografija, mapa i ilustracija. To su scene sa putovanja koje je trajalo preko mesec dana o čemu je autor 2011. (2013, 2017) g. objavio i knjigu.

TASILIJA – PEĆINSKO SLIKARSTVO SAHARE
Put u središte pustinje

Predavanje o putu do planine Tasilije koja se nalazi u centralnom delu pustinje Sahare gde su pronađene preistorijske slike za koje se misli da su nastale nekoliko hiljada godina pre naše ere. To su neobične predstave ljudi i životinja jednog davno nestalog sveta. Ove slike su otkrivene tek sredinom dvadesetog veka i bile su povod različitim tumačenjima i diskusijama među arheolozima u svetu.

Nekoliko godina nakon otkrića ovog svedočanstva daleke prošlosti, autor predavanja prof. Rakočević, pošao je na put dug preko 4000 km kroz Saharu i uspeo da poseti ovo jedinstveno mesto.

Kamene formacije na planini Tasiliji u kojima su skrivene preistorijske pećinske slike i gravure imaju tako neobične oblike da ih upoređuju sa mesečevim pejzažom.