Циклус: Сусрет са уметником

Програм:

  1. Душан Радић:Сонатина за виолину, обоу и клавир

– Allegro

– Lento

– Allegreto

– Allegro con brio

  1. Милош Раичковић : Passacaglia& Double Fugue on B-A-C-H and B-A-G-D-A-D

за обоу, виолину и клавир

(in memoriam Љубиша Петрушевски)

  1. Ивана Стефановић: Обични разговори за виолину и обоу

– Andante non troppo

– Vivo

– Adagio

– Allegro possible

4. Исидора Жебељан: Три козја увета за виолину, обоу и клавир

  1. Дмитри Шостакович: Five Pieces за виолину, обоу и клавир

– Prelude

– Gavotte

– Elegie

– Walzer

– Polka

Мадлен Стокић Васиљевић, виолина, дипломирала је и магистрирала на ФМУ у Београду у класи чувеног проф. Дејана Михајловића као најбољи студент. Добитница је бројних првих награда на савезним такмичењима бивше Југославије као и треће награде на Интернационалном такмичењу у Стрези (Италија). Као солиста, наступала је са симфонијским оркестрима РТС, Воске Србије, са камерним оркестрима Музичке омладине, Мајсторима Гудачима, Београдским гудачким оркестром Душан Сковран и Краљевским гудачима Светог Ђорђа. Учестествовала је као солиста на свим највећим фестивалима у Србији и у ностранству. Била је дугогодишњи члан БГО Душан Сковран са којим је наступала широм Европе и Азије. Наступала је као концертмајстор Краљевских гудача Светог Ђорђа. Доцент је на ФМУ на Катедри за гудачке инструменте. Тренутно је на докторским уметничким студијама из виолине.

Маја Михић, клавир (девојачко презиме Апостолска), школовала се код проф. Благородне Радак и проф. Нинослава Живковића у чијој класи је дипломирала и магистрирала на ФМУ у Београду.

Добитник је више награда на такмичењима пијаниста. Као члан клавирског дуа, освојила је прву награду на Међународном такмичењу „Петар Коњовић“ у Београду, 1996. године. Исте године, уследиле су још две прве награде, обе у Италији: Прва апсолутна награда на 6. пијанистичком конкурсу у Остунију и прва награда на Међународном такмичењу пијаниста у Риму. Победа на овом такмичењу омогућила јој је концерт у Коларчевој задужбини, а по позиву италијанског организатора „Musica viva“ и два реситала на музичком фестивалу у Остунију. У јесен 1997. године, наступила је на квалификацијама за велику међународну музичку турнеју „Torneo internazionale di musica“ која се одржава у дванаест различитих европских градова. Прву и другу етапу овог великог такмичења свирала је у Болоњи, а полуфинале у Риму маја 1998. године.

Маја Михић је одржала бројне солистичке концерте у свим значајним београдским салама. Наступала је у различитим камерним ансамблима од дуа до квинтета и сарађивала са бројним музичарима. Наступала је са ансамблом дувача Београдске филхармоније, Уметничким ансамблом Војске Србије „Станислав Бинички“ и са Гудачима св. Ђорђа. У сезони 2007/08 наступила је чак три пута у оквиру циклуса Коларчев подијум камерне музике са три различита ансамбла.

У клавирском дуу, који већ годинама негује са пијанисткињом Оливером Радмановић, наступала је у Коларчевој задужбини, као и на концертима у Београду, Нишу и Сомбору. Обимном репертоару за четири руке и два клавира додале су и концерт за два клавира и оркестар који су извеле у Дому војске у Београду, 2011. године.

Активно сарађује са виолинисткињом Мадлен Стокић Васиљевић и кларинетистом Милошем Николићем у оквиру трија „Покрет“ који негује посебно интересовање за савремено српско стваралаштво и иницира и обогаћује литературу путем наручивања нових дела. Трио је, од 2011. године, уз подршку СОКОЈ-а, одржао низ тематских концерата атрактивног садржаја: „Жива српска музика“, „Премијере“, „Портрети“, „Сензибилитети“, а забележени су и аудио и видео. Премијерни целовечерњи концерт одржан у Коларчевој задужбини 4. маја 2012. године, добио је престижну награду „Концерт године“ од жирија магазина „Музика Класика“. Уследила су бројна снимања и гостовања у радио и телевизијским емисијама. Трио је имао и два концерта на Међународној трибини композитора 2012. године, а наступио је и на фестивалима НИМУС у Нишу и „Тисин цвет“ у Новом Кнежевцу.

У дуу са виолинисткињом Мадлен Стокић Васиљевић, такође је остварила низ запажених концерата у Београду, Новом Саду, Аранђеловцу, Сарајеву, а недавно су гостовале и у Прагу, у Чешкој Републици на два концерта која су чешкој публици представила дела српских композитора, међу којима је од великог значаја виолинска соната Љубице Марић.

Своју велику љубав према камерној музици, Маја Михић негује у још једном активном и успешном ансамблу: за две године сарадње са нашим истакнутим младим виолончелистом Немањом Станковићем, остварила је читаву серију концерата у Београду (Галерија САНУ, галерија Артгет, Музичка галерија Коларчеве задужбине, Центар лепих уметности Гварнеријус, УК „Пароброд“, Кула Небојша), у Крагујевцу и Новом Кнежевцу на фестивалу „Тисин цвет“.

Маја Михић је доцент на Катедри за клавир ФМУ у Београду. Од 2010. године, похађа и докторске студије на матичној Катедри.

Ивана Дакић, обоа, завршила је музичку школу Манојловић. Добитник је многих првих и републичких и савезних награда. Као најбољи учесник савезног такмичења у Словенији изабрана је за представника на такмичењу које се одржава у Женеви.

Музичку Академију завршила је у класи професора Љубише Петрушевског у чијој класи је и магистрирала. Као најбољи студент дувачког одсека добила је награду БРУНО БРУНИ. Наступала је као солиста са СО РТС-а, квартетом Белоти и кватретом Мокрањац са којим је премијерно извела и снимила дело Златана Вауде „7 прича о броју 7“. Као члан триа СИО имала је низ успешних концерата у Србији.

У СО РТС-а запослена је на месту соло-обоа, а пре тога радила је у Народном позоришту. Као гост ради у Београдској филхармонији. Сарађивала је са оркестрима Душан Сковран, CAMERATA SERBIKA… Као педагог радила је у музичким школама Д. Јенко и Б. Ђорђевић.

 

Организатор Центар за музику

Улаз слободан