ПРОГРАМ

  • Л. ван Бетовен: Соната оп.111

Maestoso – Allegro con brio ed appassionato

Arietta: Adagio molto, semplice e cantabile

  • Р. Шуман: Крајзлеријана оп.16 (фантазија)

 

Александра Раденковић је рођена 1963. године у Крагујевцу. Нижу и средњу Музичку школу је завршила у Крагујевцу, у класи професора Валерија Сигаљевича и Јокут Михаиловић. Клавирски одсек на ФМУ у Београду уписује 1980. год. где је је студирала у класи проф. Зоре Михајловић и  проф. Игора Ласка. Магистарске студије из клавира завршава 1987. год. у класи проф. Арба Валдме. Добитник је награде Универзитета уметности у Београду за најбољег студента клавирског одсека 1983. и 1984. године, као и специјалног признања Факултета музичке уметности из Фонда „Емил Хајек“ 1985. год. за најперспективнијег младог пијанисту.

Током школовања, редовно је учествовала на републичким и савезним такмичењима и освајала награде. Лауреат је Републичког такмичења студената клавира 1982, и добитник прве награде на Такмичењу из солфеђа у Љубљани исте године.

Први солистички концерт је одржала у својој петнаестој години. Као солиста  концертирала је у Крагујевцу, Београду, Крушевцу, Нишу, Краљеву, Чачку, Грожњану, Вараждину и другим градовима. Снимала је за Радио Београд, Радио Загреб и у два наврата наступила са Београдском филхармонијом. Паралелно са солистичким, негује и камерно музицирање у клавирском дуу и са соло певачима.

Педагошку делатност започиње 1984. године као професор клавира у Музичкој школи „др Милоје Милојевић“ у Крагујевцу. За 15 година педагошког рада, извела је генерације младих пијаниста који су успешно наставили своје школовање на Музичким академијама у земљи и иностранству. Од 1999.год. ангажована је као стручни сaрадник за клавир на Наставном одељењу ФМУ из Београда у Крагујевцу. Сада је ванредни професор на Катедри за клавир на ФИЛУМ-у у Крагујевцу где предаје предмет Клавирска музика. Педагошки рад на ФИЛУМ-у крунисан је високим пласманима студената на Међународним такмичењима комплементарног клавира у Нишу, Крагујевцу, као и у Сремској Митровици. На Катедри за клавир предаје и предмет Уметност извођаштва од 2012. године, тако да је своје уметничко ангажовање проширила и на стручно-публицистичку делатност.

 

Организатор Центар за музику

Улаз слободан