Organizacija Kulturni element sa ponosom najavljuje da će ovogodišnje jubilarno 15. Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“ biti održano od 18. do 21. januara 2018. godine u Zadužbini Ilije M. Kolarca, uz najveći obim nagrada od osnivanja takmičenja do danas. Ova značajna muzička i edukativna manifestacija i jedno od najvećih operskih takmičenja u ovom delu Evrope. Od ove godine takmičenje se održava u Kolarčevoj zadužbini, a glavna nagrada za laureata takmičenja je solistički koncert sa orkestrom na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine. Ovogodišnji internacionalni žiri za starije uzraste čine eminentni umetnici i profesori Agata Kania Knoboh (Austrija), Ištvan Andrejčik (Mađarska), Katarina Jovanović (Srbija), Aneta Ilić (Srbija) i Edita Garčević-Koželj (Slovenija).

Za prijave i sve dodatne informacije kandidati mogu posetiti sajt ili društvene mreže organizacije Kulturni element (www.kulturnielement.org).

Međunarodno takmičenje solo pevača “Lazar Jovanović” svojim višedecenijskim postojanjem sa pravom važi za jedno od najvećih i najznačajnijih operskih takmičenja u zemlji i šire. Svake godine takmičenje dočeka preko stotinu učesnika iz skoro deset zemalja. Takmičenje je namenjeno mladim umetnicima spremnim da započnu svoju profesionalnu karijeru i da pred autoritativnim međunarodnim žirijem odmere svoje znanje, umetničke kvalitete i prikažu svoj talenat. Do sada, u žiriju takmičenja pojavljivala su se neka od najvećih imena domaće i svetske muzičke scene i pedagogije, a pobednici takmičenja su se tokom proteklih godina potvrdili kao vrsni muzičari, osvajajući svetske koncertne podijume i operske scene.

Osnovano je 2004. godine od strane Muzičkog društva “Stanković” u čast čuvenom jugoslovenskom tenoru Lazaru Jovanoviću i do 2015. godine se održavalo u prostorijama Muzičke škole “Stanković”. Zatim, usled izuzetnog porasta važnosti i značaja od 2016. godine takmičenje se održava pod okriljem Kulturnog elementa koji uvodi niz organizacionih i umetničkih novina. Prva u nizu značajnih promena je premeštanje takmičenja iz sala muzičkih škola u svoj sadašnji, a nadamo se i budući dom, Zadužbinu Ilije M. Kolarca.

Kulturni element je umetničko udruženje osnovano 2011. godine u Beogradu i koje okuplja veliki broj mladih umetnika, glumaca, plesača i muzičara, vrhunskih profesionalcau svojim oblastima. Zajedno oni čine jednu od najeminintnijih umetničkih grupa, koja je do sada ostvarila na desetine projekata širom zemlje.

Raspored kandidata možete pogledati ovde.