Program:

Franc Šubert: Gudački trio B-dur, D 471

Aleksandra Milanović, violina

Tomislav Milošević, viola

Đorđe Milošević, violončelo

Gustav Maler: Klavirski kvartet a-moll

 

 

 

 

 

Aleksandra Milanović, violina

Tomislav Milošević, viola

Đorđe Milošević, violončelo

Nikola Zdravković, klavir

 

Ludvig van Betoven: Klavirski trio br. 5 D-dur, Op.70 No.1, “Duh”

I  Allegro vivace e con brio

II Largo assai ed espressivo

III Presto

 

Aleksandra Milanović, violina

Đorđe Milošević, violončelo

Vladimir Gligorić, klavir

 

Aleksandra Milanović rođena je 1982. godine. Član je Beogradske Filharmonije od 2006. godine. Osim bogatog orkestarskog iskustva aktivno se bavi kamernom muzikom. Kao kamerni muzičar sarađivala je ili sarađuje sa kamernim ansamblom Metamorfozis, BKO Ljubica Marić, Gudačima Sv. Đorđa, Žebeljan orkestrom. Član je kvarteta Mokranjac sa kojim aktivno izvodi muziku domaćih savremenih kompozitora.
U toku školovanja se usavršavala na majstorskim kursevima kod Dejana Mihailovića, Sergeja Kravčenka, Minčo Minčeva, Igora Ozima, Paula Gulde, Marije Špengler, Gordana Nikolića.
Trenutno je student doktorskih studija na FMU u Beogradu.

Tomislav Milošević je diplomirao i magistrirao violu u klasi profesora Petra Ivanovića na FMU u Beogradu. Kamernu muziku je specijalizirao u klasi profesora Uroša Pešića na FMU u Beogradu. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod: Bjorna Sjogrena, Firmijana Lermera, Predraga Novovića… Bio je član orkestra Camerata Serbica, a sarađivao je i sa kamernim orkestrom BGO Dušan Skovran i Beogradska Simfonieta. Jedan je od osnivača gudačkog trija Musica Viva s kojim je ostvario veliki broj uspešnih nastupa u Srbiji i Engleskoj, od kojih se izdvaja koncert u kapeli kraljičine garde (Guards Chapell) u Londonu. Sa gudačkim kvartetom i kamernim orkestrom Olesund (Alesund) ostvario je niz uspešnih koncerata u Norveškoj. Takođe, jedan je od reosnivača Gudačkog kvarteta „Mokranjac“, ansambla koji nastavlja 125 godina dugu tradiciju prvog srpskog gudačkog kvarteta. Sa kvartetom “Mokranjac” ostvario je preko 50 koncerata u svim najznačajnijim beogradskim koncertnim dvoranama kao i širom Srbije na domaćim i međunarodnim muzičkim festivalima. Kao solista i kamerni muzičar, nastupa u svim značajnim koncertnim dvoranama u Srbiji gde je ostvario i veliki broj snimaka za radio i TV. Deluje kao profesor viole u beogradskoj muzičkoj školi „Mokranjac“ i docent je viole na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrivici. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Vladimir Gligorić rođen je u Beogradu 1979. godine. Doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Nastupao je kao solista u Srbiji, Hrvatskoj, Španiji, Švajcarskoj, Italiji i SAD, i kao solista sa orkestrom u Srbiji, Ukrajini i Bugarskoj. Za svoj rad nagrađen je sa nekoliko priznanja u Srbiji i u inostranstvu. Poslednjih godina intenzivnije istražuje stvaralaštvo savremenih srpskih kompozitora, te je snimio i kompakt disk sa klavirskim delima naših autora. Samostalni je umetnički saradnik na FMU u Beogradu.

Nikola Zdravković rođen je u Valjevu gde je završio osnovnu i srednju muzičku školu „Živorad Grbić”. Sa nepunih sedamnaest godina upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Aleksandra Serdara. Trenutno je student završne godine doktorskih studija u istoj klasi. Učestvovao je na mnogobrojnim takmičenjima u zemlji i u inostranstvu na kojima je uvek postizao značajne rezultate. Svoj prvi solistički koncert održao je kao trinaestogodišnjak, a kao najznačajniji ističu se koncerti u Galeriji SANU, Galeriji „Progres“, Narodnom Kolarčevom univerzitetu, Atrijumu Muzeja Vojvodine itd., kao i koncerti širom Srbije na kojima je svirao kao najmlađi učesnik Nacionalne koncertne sezone pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije. Aktivan je i kao kamerni izvođač sarađujući intenzivno sa gudačkim kvartetom „Mokranjac“. Godine 2010. učestvovao je na manifestaciji „Kulturno leto Evrope” u Nemačkoj i održao dva veoma zapažena koncerta u Pfafenhofenu i Minhenu, svirajući sa violinistom Sretenom Krstićem, koncertmajstorom Minhenske filharmonije. Septembra ove godine imao je vrlo značajan nastup na internacionalnom festivalu Piano City u Novom Sadu prezentujući deo svog doktorskog umetničkog projekta. Usavršavao se na brojnim kursevima među kojima su najznačajniji kursevi profesora Paula Badure-Škode, Martina Hjuza, Karla Pontena, Baruha Majera, Aleksandra Madžara, Natalije Trul. Sarađuje sa eminentnim pedagozima – Andreom Lukezinijem i Borisom Petrušanskim.

 

Ulaz slobodan

Organizacija Centar za muziku