Klavirski duo

Tamara Koročkin

Andreas Šenhage

Program:

Mocart preko Rajne do njujorške džungle

V.А. Mocart, Sonate cе-dur KV 521 za klavir četiri ruke

Allegro

Andante

Allegretto

F. List, Réminiscences de Don Juan za dva klavira

А. Маrkes, Danzón No. 2 za dva klavira

 

Mocart preko Rajne do njujorške džungle

V.A. Mocart napisao je 1787. u Beču veliku Sonatu ce-dur KV 521, iste godine kada je komponovao i operu „Don Đovani“. Sonata je posvećena njegovoj talentovanoj učenici Franziski fon Žaken. U pismu, Mocart je upozorava da je sonata „malo teža“ i, zaista, ovo je jedna od najvirtuoznijih kompozicija koje je Mocart komponovao zajedno sa kasnijim klavirskim koncertima. Posle dramatike koja podseća na „Don Đovanija“ u prvom stavu, nastupaju kantilene u drugom stavu i završava se trećim stavom koji ukazuje na skori nastanak opere „Čarobna frula“.

Kao sećanje na Mocartovu operu „Don Đovani“, u jesen 1841. godine, dok je živeo na malom ostrvu na Rajni u blizini Kelna, Franc List je komponovao parafraze „Reminiscences de Don Juan“ za dva klavira.

Arturo Markes, meksikanski kompozitor, komponovao je 1994. „Danzon No2“ za orkestar, delo koje  je postalo jedno od najpopularnijih savremenih kompozicija latinoameričke klasične muzike. Ova kompozicija inspirisana je kubanskim  i meksičkim ritmovima i melodijama.

„Danzon No2“ je, zahvaljujući svojoj popularnosti, prerađen i za dva klavira. Film „Mocart u džungli“ čija se radnja događa u Njujorku, propraćen je ovom muzikom.

 

Organizator: Centar za muziku

Ulaz slobodan