РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА

ВЛАДЕТА АНДРИЋ
(1948-2011)

5-16.10.2021.
Ликовна галерија

 

Владета Андрић је рођен 1948. године у Београду. Дипломирао је 1977. године на Академији примењених уметности у Београду. Био је члан УЛУПУДС-а. Излагао је у земљи и иностранству. Преминуо је 2011. године.

О ИЗЛОЖБИ

Једног лепог пролећног дана, посетила сам стан у коме је живео уметник. Сусрет са делима посебно је искуство, непредвидиво и независно од свега што сте знали или претпостављали да знате о аутору. Нисам познавала Владету Андрића. Прочитала сам шта су о њему писали они које сам знала и које познајем – Момо Капор, Миодраг Марковић,  Славко  Тимотијевић,  Ђорђе  Кадијевић, Драгана  Кањевац, Драган Јовановић Данилов…

Владетине слике деловале су ми помало успавано и сетно. Женска лица и тела, свечано скамењена одласком њиховог творца, чекала су да им еротичност и врцавост покрену ваши погледи. Уметнику није било важно само  да  представи  лепоту  жене,  већ  и да експериметише у оквиру медијума слике која је била његово претежно уметничко опредељење.

У светлу времена у коме живимо, Андрићеви радови наводе на размишљања о представи женског тела као симбола експлоатације потрошачког друштва из позиције доминирајућег патријахалног модела. Чини ми се, ипак, да је уметник истински обожавао женски ерос. Његове музе дрско и слободно показују своје чари. Каква је разлика између ових, највероватније измаштаних старлета, и оних које нас обасипају данас својим присуством на друштвеним мрежама? Оне су овакве могуће у простору слике, која пружа нежно уточиште од тривијалних и сувишних садржаја, и претпоставља отвореност и радозналост оног који је ствара и који је посматра и тумачи.

Нека ова изложба покрене разговор међу пријатељима, сусрет међу незнанцима и сећање на уметника који више није са нама.

Ксенија Б. Маринковић

 

Изложба ће бити отворена до 16.10.2021. радним данима од 10 до 20, суботом од 10 до 16 часова.

 

Организатор: Зоран Воркапић